- Reklame -

I juni blev en masse studerende fra SDU færdiguddannet og foran dem venter et langt arbejdsliv. En af de studerende, der efter 5 års studier kan kalde sig færdiguddannet, er Sarah Fritze Quistgaard. Hun leder med lys og lygte efter et arbejde og har snakket med Sund & Hed om tilværelsen som arbejdsløs.

I juni færdiggjorde Sarah sit studie i psykologi og var håbefuld omkring fremtiden på arbejdsmarkedet. Det er hun delvis stadig i dag, men vejen har vist sig at være lidt mere kringlet end først antaget. Igennem hele studiet var Sarah tryg ved, at arbejdsløsheden var lav blandt psykologer, men som nyuddannet ramte virkeligheden på en anden måde.

Jobsøgningen

Sarahs jobsøgning er selvfølgelig præget af de krav, der stilles til hende, for at hun kan få sine dagpenge. Hun skal søge 1-2 jobs om ugen, som skal være fuldtidsstillinger og inden for sit eget felt som psykolog. Derudover skal Sarah mødes med sin sagsbehandler på jobcenteret en gang om måneden, hver tredje måned er der et møde med A-kassen, og som ledig efter 13 uger skulle Sarah i obligatorisk aktivering, hvor hun var på kursus i jobsøgningsteknik. Derudover prøver hun især at motiverer sig selv ved at søge jobs, hun synes er fede.

Igennem hele studiet var Sarah tryg ved, at arbejdsløsheden var lav blandt psykologer, men som nyuddannet ramte virkeligheden på en anden måde.

”Jeg tror, der er mange, der skal have et job for en hver pris. Jeg vil hellere finde noget, jeg gerne vil arbejde med i længere tid. Jeg kan også mærke at de jobs, jeg kan se mig selv i, dem arbejder jeg også hårde for – skriver en bedre ansøgning og ringer til dem, inden jeg sender min ansøgning. Jeg gør virkelig meget ud af at vise, at jeg er motiveret,” beskriver Sarah, der håber, at hendes søgning snart giver pote.

Hverdagen som ledig

Hverdagen som ledig handler i høj grad om at være sin egen chef og motiverer sig selv til at få lagt et program, der kan fylde dagene ud.
”Der kan nemt gå en hel dag med at vaske tøj. Så har jeg en fast jobsøgningsdag om ugen om mandagen, hvor jeg sidder og skriver ansøgninger og opdaterer mit CV. Så har jeg nogle fritidsinteresser, jeg ligger ind, så jeg får tiden til at gå”, fortæller Sarah og tilføjer, at det ikke er specielt hårdt at være arbejdsløs.

Paniktankerne omkring, ”skal jeg overhovedet være psykolog”, kan også komme, indtil hun selvfølgelig indser, at det skal hun være.

Hun prøver at nyde friheden i at være arbejdsløs lige nu. Det er nemlig en frihed, hun nok ikke får igen, før pensionsalderen nærmer sig. Lige så snart Sarah har et job, så kører hverdagen derudaf med karriere og meget mere. Hun har aldrig før haft en pause i sit uddannelsesforløb, så tiden nu bruges også på at finde ud af, hvad hun gerne vil i fremtiden og hvad, der motiverer hende. Det er en ny identitet, som Sarah skal skabe efter at have været studerende faktisk hele sit liv. Paniktankerne omkring, ”skal jeg overhovedet være psykolog”, kan også komme, indtil hun selvfølgelig indser, at det skal hun være men skal finde sin vej i det.

Op og nedture

Der er rigelig tid til at tænke og overtænke ens situation, når man går ledig, hvilket også præger Sarahs hverdag fra dag til dag.
”Det er forskelligt, hvor meget det frustrerer mig. Nogle morgener er jeg glad for ikke at skulle lave noget den dag, og jeg er glad for, at jeg har tid til at få styr på tingene og får impulstanker som, at jeg da også skulle lære at spille guitar. Andre morgener hvor jeg har fået endnu et afslag, som er femte afslag i den her uge, får jeg tanker omkring, hvorvidt jeg nogensinde får et job,” fortæller Sarah.
Hun ved også godt, at selvfølgelig får hun et job en dag. Indtil da tager hun en dag ad gangen og opfordrer generelt andre ledige til at slappe lidt af og finde ud af, hvad der motiverer dem, så det skinner igennem i jobsøgning. Brug dit netværk fagligt og socialt til at spare med i hverdagen, og så skal det rigtige job nok dukke op med tiden.

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.