- Reklame -

Efter et år i endt KBU for yngre læger, så står den første introstilling for døren. For Bastian Pedersen faldt valget på akutmedicin i Aabenraa på Sygehus Sønderjylland. Siden da blev hverdagen som KBU-læge på OUH i Odense skiftet ud med pendlerlivet til Aabenraa.

Når nye læger har afsluttet deres første år udenfor universitet i en KBU-stilling, har de optjent ret til selvstændigt virke. Herfra begynder et langt arbejdsliv som læge, som starter med den første introstilling. For Bastians vedkommende blev det til en introstilling i akutmedicin.

”Akutmedicin går ud på, at man skal kunne modtage enhver patient, der kommer ind i akutmodtagelsen og håndterer dem de første par døgn. I introstillingen skal man være sådan lidt forvagt for kirurgiske, kardiologiske, medicinske og ortopædiske patienter,” forklarer Bastian.

Bastian skal dermed kunne lidt af det hele og får et indblik i flere specialer på en gang foruden et indblik i arbejdet med akutte patienter. Denne interesse startede i hans KBU-forløb som læge i Den Fælles Akut Modtagelse på OUH.

Valg af introstilling

Da Bastian skulle søge sin første introstilling, var det vigtigste ikke lige præcis, hvilket speciale det blev. Han vil på sigt gerne arbejde med ledelse indenfor sundhedsvæsenet, og det kræver ikke et bestemt speciale.

Valget faldt på Aabenraa, fordi de var åbne overfor, at Bastian fra november skal et halvt år til Grønland på et forskningsprojekt. Selvom lokationen blev valgt af lavpraktiske årsager, så er Bastian endt med at blive rigtig glad for den måde, introstillingen er bygget op på netop i Aabenraa. ”Senere har jeg så fundet ud af, at det er rigtig fedt, den måde de har bygget det op på. Akutmedicin er bygget forskelligt op afhængigt af, hvor man er i landet. I Aabenraa kører de fire gange tre måneder over et år med forskellige specialer,” beskriver Bastian.

Overgangen fra KBU til en introstilling

Overgangen fra KBU til den første introstilling beskriver Bastian ret hurtigt med, at det mest specielle var, at han selv skulle søge stillingen modsat KBU, hvor han var heldig og fik et rigtig godt nummer. Han skulle selv sætte kriterierne for sin søgning, men ellers var overgangen meget lige til.

Det er faktisk lidt kritisabelt i det danske sundhedsvæsen, at man bliver sluppet så hurtigt.

”Jeg havde lidt mere gods med i bagagen efter et års erfaring, hvor jeg arbejdede med lidt forskelligt. Jeg turde stå ved mine beslutninger lidt mere. Ellers er det ikke fordi, der er kommet voldsomt mere ansvar. Det har været en meget blid overgang,” smiler Bastian og fortæller, at det mest markante sådan set har været lønstigningen og pendlertilværelsen.

Fordele og ulemper ved at stå på egne ben

Overgangen fra KBU til den første introstillingen har både bragt fordele og ulemper med sig. Generelt er Bastian glad for at arbejde et sted i en længere periode, hvor det er nemmere at få et bånd til sine kollegaer, og hvor han er begyndt at arbejde mere selvstændigt. Men det betyder også et større ansvar for egen læring.

”I alle introstillinger er det tyndt med undervisningen. Det er faktisk lidt kritisabelt i det danske sundhedsvæsen, at man bliver sluppet så hurtigt. Jeg er glad for, at akutmedicin har et to dages kursus, som er obligatorisk,” beskriver Bastian.

Udover den manglende undervisning har overgangen fra KBU dog været god, og det er slet ikke så skræmmende at være læge med selvstændigt virke, som det måske kan lyde.

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.