- Reklame -

Maria Grønbech er 23 år og medicinstuderende, og så er hun også kogebogsforfatter. Vi har snakket lidt med Maria om processen, og hvordan man balancerer livet som studerende og iværksætter.

Kogebogen ”Veganske hverdagsretter” udkom i september 2019, men har været længe undervejs for Maria. Faktisk har hun gået med en drøm om at udgive en kogebog, siden hun var 12 år. I starten bestod det mest af at samle andres opskrifter, som hun kunne lide. Langsomt udviklede det sig dog, og Maria fik lavet en hjemmeside, hvor andre kunne købe enkelte opskrifter. Desværre havde den ikke meget succes, men det betød ikke, at Maria gav op – tværtimod. Siden da har hun lavet 4-5 udkast til bøger, der dog aldrig er blevet til noget.

Starten på det hele

Så længe Maria kan huske tilbage, har hun elsket at lave mad. Da hun var lille, hjalp hun sin mormor med at bage boller. Til jul lavede hun brunkager og konfekt med sin mor og lillebror. Da hun blev lidt ældre, fik hun lov til at hjælpe til med at lave lidt nemmere ting i køkkenet, men hendes mor var endnu ikke helt tryg ved, at Maria skulle hjælpe til. En helt bestemt periode husker Maria dog: ”Da jeg var 14 år, var min mor nødt til at være væk hjemmefra i tre uger, og min far var bare glad, hvis der var mad på bordet, når han kom hjem. Det betød, at jeg lige pludselig havde frie hænder,” beskriver Maria og forklarer videre: “Jeg begyndte så at eksperimentere alt det jeg ville, og skrev mine egne opskrifter ned.” Maria har nemlig aldrig være god til at følge en opskrift, da hun synes, det er kedeligt – og siden da har hun lavet sine egne opskrifter.

Fra barndomsdrøm til kogebogsforfatter

For cirka fire år siden samlede Maria så de bedste opskrifter, hun havde lavet igennem årene til det, der senere skulle blive til ”Veganske hverdagsretter”. Efter at have samlet de bedste opskrifter, brugte hun halvandet år på at skrive og videreudvikle opskrifterne, hvorefter yderligere halvandet år gik på at kontakte forskellige forlag og få lagt den sidste hånd på bogen. I løbet af det sidste år har hun arbejdet sammen med forlaget på udgivelsen af bogen. Da Maria bliver spurgt, om arbejdet har været det værd, lyder svaret: ”Det har været en lang proces, men det har været rigtig sjovt. Man skal ikke udgive en kogebog, medmindre det er noget, man virkelig brænder for, og man bliver bestemt ikke rig af det. Men når man først er kommet igennem processen, er det en enorm følelse af tilfredsstillelse man får, når man står med den færdige bog i hånden.”

Foto: Maria Grønbech

Universitetslivet og kogebogsforfatter

Hvordan balancerer Maria så det at være universitetsstuderende og kogebogsforfatter? Maria fortæller, at hun tror, det har hjulpet hende rigtig meget at huske på, at kogebogen er en hobby: ”Jeg synes, det er vigtigt, at det hele ikke kommer til at dreje sig om lektier, men at man også har en hobby ved siden af.” Maria har nemlig sørget for at få læst lektier om dagen, så hun kunne arbejde på kogebogen om aftenen. Hun fortæller desuden, at hun engang imellem har misset forelæsninger, for at tage til arrangementer i forbindelse med bogen, og at hun ofte har siddet og redigeret billeder i undervisningen, imens hun har lyttet med et halvt øre. Alt dette er for Maria noget, der hører med, når man skal lave en kogebog. Hvis man virkelig brænder for det, ender det dog med at være dét værd.

Interesseret i at købe bogen?

Bogen hedder ”Veganske hverdagsretter”, er skrevet af Maria Grønbech og udgivet af forlaget Indblik v/Egolibris. Den kan købes for 299,95 kr. i de fleste bogforretninger.

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.