Gløgg

Illustration: Martin Christiansen
- Reklame -

Ny klumme: Besværlig mad!
Mad; er godt og sundt – som regel.

Men mad kan mere, end hvad det umiddelbare næringsindhold afslører.
Jeg mener, at mad i høj grad kan være med til at øge livskvaliteten, hvis den bliver nydt, delt og diskuteret. Ved at stimulere næsten alle sanser, og være en af hovedfaktorerne i meget af det samvær, vi har mellem mennesker, spiller mad en afgørende rolle i alles liv – i støre eller mindre grad. Nu til dags bliver der brugt mindre og mindre tid på at fordybe sig i mad, og hvordan det bliver lavet fra bunden.
Derfor vil der i løbet af det næste års tid komme 8 opskrifter med besværlig mad.

Her til december er emnet naturligvis gløgg!

Denne opvarmede krydrede vin, menes oprindelig at stamme fra Frankrig, hvor man i 17-hundredetallet begyndte at opvarme vin i de koldere alpeområder. Senere blev glühwein populært i de tyske købstæder. I Sverige fandt man på at komme rosiner og mandler i sin glögg, og senere gjorde vi det i Danmark til en juletradition.

Jeg kan godt lide min gløgg med en rund og varm smag, og det bærer opskriften herunder præg af:

 • Man skal bruge cirka to flasker vin – Man kan både brug rød og hvid, men det er en god ide at være opmærksom på hvordan den smager, afhængig af hvad man kan lide. Er den tung eller let, sur eller sødlig. Jeg selv bruger en lidt tung sødlig vin (man kan finde en til 35 kroner i Fakta)
 • Start med at lave en gløgg-ekstrakt ved at koge en enkelt kop vin op med krydderier, brun farin efter smag, og skal fra en appelsin (der er det en god ide at flotte sig med en øko). Varme julekrydderier som kanel, kardemomme, stjerne anis og nelliker er klassikkere, men hvis man er lidt modig kan man eventuelt prøve kræfter med allehånde, chili eller laurbærblade. Det skal koge ind til en lidt mere tyktflydende væske. Det tager cirka 1-1.5 timer på lavt blus. Lad det herefter køle af og si det igennem en finmasket si, eller et kaffefilter, så du nu har væsken, uden krydderier tilbage.
  • Selvom det er lækkert, skal man lade være med at bruge vanilje. Det smager simpelthen ikke af nok, så medmindre man virkelig går amok, er det spild af penge.
  • Brug rigtig gerne hele krydderier. Det smager bare bedre
 • 3 håndfulde rosiner. Hvis man har tid, bliver det super lækkert, hvis man lægger dem i rom, cognac eller anden sød spiritus. Jo længere tid jo bedre.
 • Hæld kogende vand ud og en 1.5 lille pakke mandler, og smut skallen af. (Vent lige 2 minutter, indtil det er kølet lidt af). Hak dem i passende små stykker. Jeg kan godt lide lige hurtigt at riste dem også.
 • Bland din ekstrakt med resten af vinen, rosinerne, mandlerne og et par glas juice eller saft (Når det kommer til juice, kan det betale sig ikke at spare. Køb en friskpresset appelsinjuice ,koldpresset ufiltreret æblemost, eller en god saft (eller lav den selv)).
 • Smag den til med lidt ekstra sukker, eller saft/most/juice og lad det stå at simre til det er reduceret lidt.
 • Lige før servering kan man komme rom, cognac, eller anden spiritus i. Nogle kan godt lide at komme snaps i, men jeg synes, at der for mange bitterstoffer i. Hvis man insisterer på at bruge snaps, så sørg i det mindste for at det ikke er en dildsnaps =)

Drik den når det er koldt og sammen med andre.

Glædelig Jul!