- Reklame -

Kvinder og karriere. Hvis man kigger på verdenshistorien, er de to ord i samme sætning faktisk en relativt ny ting. Om ikke andet, har kvinder i dag fundet en plads på arbejdsmarkedet. Om pladsen er god nok, er der (stadig!) bred uenighed om – og kvinder må hver dag kæmpe for at vise deres værd.

Det er torsdag eftermiddag, klokken er 14:00 og så er der lige præcis tre dage til Kvindernes Internationale Kampdag. Jeg har taget den lange cykeltur ud til campus, for at dække et arrangement lavet af AGORA-listen. Den lange cykeltur viste sig senere at være det hele værd, for ”Karriere, kend din kvinde”, som er arrangementets fængende navn, bød både på humor, alvor og en masse seje debattører.

Hvad er det egentlig kvinder oplever i deres arbejdsliv?

Birgitte Possing, som er debattør og forfatter til bogen ”Argumenter mod Kvinder”, starter hele arrangementet ud med et oplæg om de generelle problematikker, man som kvinde kan møde på arbejdsmarkedet. Hun belyser blandt andet, at vi stadig i 2020 ser, at alt for få kvinder er repræsenteret i lederstillinger, i politik, i forskningsledelse, i kunst, i musik med mere. Man kan tydeligt mærke, at Birgitte Possing er en kvinde med ben i næsen, som virkelig brænder for det her emne. Birgitte kigger ud på publikum og siger: ”Rent juridisk er der ligestilling i Danmark. Det er der bare ikke rent faktuelt” – og det er lige præcis denne problematik, som er dagsordenen for de næste 2 timer.

“… kvinder har en tendens til at få at vide at de enten er for meget, for lidt eller forkerte”

Det viser sig nemlig, at ikke nok med at topposter indenfor erhverv, medier, kultur, sport og finans stadig er besat af over 80 % mænd, ser man også, at kvinder har en tendens til at få at vide, at de enten er for meget, for lidt eller forkerte. I de 20 minutter Birgitte Possing er på, spytter hun citat efter citat ud, som er blevet sagt offentligt af mænd, bare det seneste årti. Fælles for alle citaterne er, at de skærer alle kvinder over én kam – nemlig som biologisk svage mennesker, som er egnet til at lave noget andet, end dét mændene laver.

Kvindelige rollemodeller i erhvervslivet

Efter Birgitte Possings debatoplæg, træder der fem stærke kvinder frem. Jeg snakker med arrangøren af debatten, og spørger hvad tanken bag arrangementet egentlig er – til det svarer hun: ”Vi ville gerne give især de kvindelige studerende rollemodeller i erhvervslivet. Disse rollemodeller, i form af vores paneldeltagere, vil gerne fortælle de studerende om deres hårdt-lærte råd om beklædning, taletid, barsel og lønforhandlinger” Og netop én af disse ting starter debatten ud med – det første spørgsmål lyder nemlig: ”Hvad tager jeg på til mit første bestyrelsesmøde?”. Det kan måske godt virke lidt sjovt, og faktisk paradoksalt, at et spørgsmål om noget så simpelt som beklædning, bliver stillet i lige præcis denne debat.

Kvinder oplever hver evig eneste dag at blive dømt og kommenteret på baggrund af deres valg af beklædning

Det viser sig dog, at alle paneldeltagere VED, at man som kvinde bliver bedømt på sin beklædning. Kvinder kan ikke bare tage et jakkesæt på, og så sætte sig ind i mødelokalet. Kvinder oplever hver evig eneste dag at blive dømt og kommenteret på, på baggrund af deres valg af beklædning – så selvfølgelig er det noget, der fylder. Som debatten skrider frem, bliver der stillet super mange relevante spørgsmål – og man kan tydeligt mærke, at de fem kvinder ved, hvad de taler om, og at de har prøvet at blive set ned på, fejlbedømt og at skulle kæmpe ekstra for at vise deres værd – bare fordi de er kvinder. Arrangementet var super gennemført, og det var rart at få nogle rollemodeller ind på nethinden – nu ved jeg helt sikkert godt, hvem jeg vil være, når jeg bliver voksen!

Arrangementets paneldeltagere:

Birgitte Possing, debattør og forfatter til bogen ”Argumenter mod Kvinder”
Sara Vergo, Formand for Djøf Offentlig
Helga Schultz, Ph.d I medicin fra KU og Formand for Yngre Læger
Gitte Bengtsson, Chef for RP People og tidligere leder i DI og Danske Regioner
Marianne Holmer, Dekan ved Naturvidenskabeligt Fakultet SDU

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.