- Reklame -

Ens bryllupsdag er for rigtig mange piger en dag, som de har set frem til i meget lang tid og glædet sig til. Men traditionerne for dagen og tiden op til er meget forskellige fra kultur til kultur. Den danske kultur er ofte, at man bliver offentligt kærester, flytter sammen og på sigt bliver gift, men i andre kulturer er rækkefølgen lidt anderledes.

Yasemin Corap er medicinstuderende på 9. semester på SDU, hun er smilende og dygtig, og så er hun nyforlovet. Da Yasemin er vokset op i en muslimsk familie med tyrkiske rødder, er hendes forlovelsestid og kommende bryllup også formet på baggrund heraf.

I forhold til de danske traditioner og rækkefølge at gøre tingene i, er bøtten vendt rundt i forhold til Yasemins ritualer og traditioner for hendes bryllup.

Diskrete kærester til offentligt forlovede

Yasemin og hendes forlovede har haft et diskret forhold til hinanden, efter de mødtes til en venindes bryllup. I deres kultur er man ikke offentligt kærester, før man bliver forlovet. Derfor har Yasemin og hendes forlovede holdt deres forhold hemmeligt, indtil de blev forlovet og bekræftede dette foran venner og familie til deres forlovelsesfest i november.

”Til forskel fra dansk tradition og normer, bliver man først ”forlovet” efter en forlovelsesfest, og ikke efter den ene partner har friet til den anden. Derimod offentliggør man forholdet, man ellers har været lidt diskret med til sin familie efter frieriet,” fortæller Yasemin om forskellen.

Forlovelsesfest

Yasemin fortæller, at der ikke er faste traditioner for en forlovelsesfest udover en ringceremoni, hvor parret får vielsesringe på for at symbolisere deres forlovelse: ”Der er ingen faste regler for, hvem eller hvordan man holder forlovelsesfesten. Vi valgte at holde den for nærmeste familie fra begge sider, hvilket de fleste gør,” beskriver Yasemin smilende om dagen.

Formålet med festen er at offentliggøre, at to unge mennesker har valgt at være sammen fremadrettet. De har begge familiers fulde støtte og fejrer det hele i en fest for at offentliggøre det.

Traditioner op til den store dag

Selve bryllupsdagen og dagene op til er fyldt med en masse traditioner, som Yasemin og hendes forlovede vil følge.

”Henna-festen er en gammel tradition og blev før i tiden afholdt for, at pigens mor kunne sige farvel til sin datter. Før i tiden var det ofte set, at gommen var fra en anden by langt væk og dermed havde brudens familie ikke mulighed for at se parret ofte,” beskriver Yasemin og tilføjer, hvordan henne-festen netop er en tradition, hun vil følge: “I dag holder man stadig henna-festen, som stadig er en fest kun for kvinder, hvor alle de gamle traditioner med beklædninger og ceremonier stadig indgår.”

Forløbet på Bryllupsdagen

Når bryllupsdagen oprinder, vil Yasemin blive hentet hjemme hos sine forældre af sin forlovede og hans familie. Det vil foregå festligt med musik og dans, hvor alle naboer og bekendte er inviteret.

”Min far, bror eller onkel vil binde et rødt bånd om min talje, der symboliserer, at jeg ikke er alene, men at jeg altid har et sted at vende hjem, og at de står bag mig. Efter afhentningen kører vi i konvojkørsel hen til stedet, hvor festen skal afholdes,” fortæller Yasemin om den store dag.

Mens Yasemin og hendes forlovede får taget billeder, vil alle gæster tage til lokalet og sætte gang i festen, hvorefter brudeparret vil gøre deres entre. Det er en stor dag, som Yasemin ser meget frem til, men lige nu lægger fokus på studiet, og så vil de blive gift om et par år.

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.