- Reklame -

Skal man have et aktivt sexliv for at have et godt forhold? Nogle gange kan sex være besværligt, have dybe følelsesmæssige eller traumatiske rødder. Dog er der nogen, der aldrig har lyst.

Det er vådt og koldt, da jeg møder… Vi kunne jo kalde ham Preben. Preben er en ung mand i sin bedste alder. Studerende og i fast forhold. I deres forhold har de i flere år ikke haft sex. Det er ligesom stille og roligt gået i stå. Og det er Prebens skyld. Eller det føler han i hvert tilfælde. ”I virkeligheden skammer jeg mig enormt meget over det – for man skal jo have lyst til sex som mand,” fortæller han. Og der er ingen tvivl om, at han mener det. At han føler sig ussel, fordi han ikke har lyst til sin kæreste. Men det er ikke uden årsag. Han har en stribe dårlige erfaringer bag sig med en tidligere kæreste. ”Jeg ved godt, man ikke skal tale grimt om sin eks, men jeg føler alligevel hun ødelagde mig,” fortæller han. Og som vi sætter os til rette med hver vores kop kaffe, uddyber han.

“Til gengæld har man så god tid, når man ikke boller”

Fortidens ar

Preben fortæller om, hvordan han havde følt sig udnyttet af en tidligere kæreste. Hvordan han nu fortryder, at han aldrig har været bedre til at sige fra, men at han også havde forsøgt at få så meget hjælp for det, som han kunne. ”Det er altså ikke fordi, jeg ikke nyder det, de gange vi har haft sex, men jeg kan ikke finde lysten frem,” fortæller han, som en form for forsvar. Forsvar mod en holdning, han har mødt hundredvis af gange. At mænd vil have sex. Og at sex er godt. Punktum. Men for ham er verden en anden. En kompliceret størrelse, hvor han tidligt i sit nuværende forhold indrømmede, at han altså ikke have lysten. Og at det ikke var hende. ”Det kræver rigtigt meget forklaring,” fortæller han, ”og undskyldning. For jeg ville være sikker på, hun forstod, at det var, fordi jeg var ‘i stykker’, og ikke fordi der var noget i vejen med hende.”

Den tålmodige kæreste

Preben er ikke i tvivl om, at det tog en del tilvænning for hans kæreste. At være i fast forhold, men ikke have sex. ”Til gengæld har man så god tid, når man ikke boller,” fortæller han med et glimt i øjet. Og fortsætter ved at fortælle om alle de ting, hans kæreste og han oplever sammen. Hvordan de taler om alt, der rør sig, hvordan han har turde åbne sig op for hende som den første, siden hans problemer startede.

Onsdag og lørdag

”Det er en stor kliché, men hun er både min kæreste og min bedste ven. Hun har hjulpet mig igennem så meget – og jeg håber helt klart på, jeg kan komme endnu længere ved hendes hjælp,” fortæller han og taler videre om, at han først for nylig har turde udfordre grænserne for, hvornår han har lyst. Og hvordan han har kunnet fortælle hende, når han har haft lidt lyst, og de så har kunnet prøve langsomt og se, om det kunne blive til noget. ”Men alle andre har så travlt med at kloge sig,” fortæller han og fortsætter: ”Mine venner er jo af den opfattelse, at hvis ikke vi har sex mindst onsdag og lørdag, så går forholdet i stykker.”

Men er du ikke bange for, det bliver et venskab, hvor I bare kysser lidt, spørger jeg ham provokerende. ”Jeg tror ikke, man kan stille det så simpelt op,” fortæller han og taler om de ferier, cafébesøg og teaterture, de nyder sammen. Hvordan de måske også har fundet de bedste venner i hinanden, men også at de – sparsomt sexliv til trods – ikke kunne forestille sig sex med andre. ”Vi har det sex, vi har,” fortæller han afsluttende, ”det er sjældent, men ikke aldrig.”

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.