Hvordan er det at bo i en hel fremmedkultur og få en hverdag langt væk fra trygge Danmark? Der er mange fordomme om Afrika, og man vil måske ikke vælge at rejse derhen som ens 1. prioritet. Men det gjorde Sophus Hvidt, da han tog med Bandim Health Project til Guinea Bissau.
Afrika er et kontinent, som tit bliver omtalt negativt i medierne, hvor der er usikkert at være, og befolkningen kan være voldelige og fattige. Samtidig er det et kontinent, der er bagud ift. de privilegier, vi har i Europa og Vesten generelt. Men det skræmte ikke Sophus væk. Han tog afsted med et åbent sind og besluttede sig for, at det var en mulighed, som han ikke ville gå glip af.
Hvorfor ikke tage af sted?
Da beslutningen om, hvorvidt Sophus skulle rejse eller ej skulle tages, tog han sig selv i at tænke, som de fleste på, hvordan det praktisk kunne hænge sammen. Hvad med SU, bolig, forsinkelse på studiet og de 117 ting, som følger med at bo udenfor Danmark i en periode.
Foto: Privatfotos Foto: Privatfotos Foto: Privatfotos Foto: Privatfotos
”Jeg valgte at glemme alt det praktiske og spørge mig selv, ‘vil jeg det her, og bliver jeg glad for det?’ Jeg kunne personligt svare ‘JA!’ med en ret stor overbevisning til begge dele, og derfor var det let for mig,” fortæller Sophus om sit valg, inden han fortsætter: “Desuden trængte jeg til luftforandring, og det har tillige altid været en drøm for mig at bo et sted i Afrika over en længere periode.” Derfor tog han chancen og sprang ud i det med begge ben, hvilket han ikke kom til at fortryde.
Bosted og forholdsregler
Sophus rejste som studerende for Bandim Health Projects, hvilket betød, at han boede i et af projektets huse. Det var en lidt anderledes oplevelse for Sophus, da husene ligger i tæt relation til hinanden bag indhegning og med vagter på døgnet rundt. Derfor blev husene kaldt Fortet. For hans egen og de andres sikkerhed var det simpelthen nødvendigt. Men det havde også sine fordele at bo på Fortet. ”De fleste, som bor på Fortet, har en embregada – hushjælp, der står for rengøring og tøjvask. Tidligere studerende har tillige fået deres hushjælp til at lave mad, men det stod vi selv for, mens jeg var i Bissau. Jeg overvejede i starten, om det var muligt at klare sig uden hushjælp – men havde det ikke været for min hushjælp, havde jeg nok stadig været i gang med opvasken,” fortæller Sophus smilende. Og hvem gad ikke godt have en hushjælp? Det er da i hvert fald en bonus udover at få nogle fantastiske kulturelle oplevelser i et nyt land.
Kulturforskelle
Selvom Sophus skulle tage sine forholdsregler og for eksempel ikke gå alene om aftenen, så blev han mødt med venlighed af lokalbefolkningen og fik et indblik i deres hverdag. Han oplevede kulturforskelle på nært hold, hvor alle hilste på alle.
”Maden er i større grad noget, hele familien samles om eller som minimum de personer, der er til stede i husstanden. Maden indtages gerne på verandaen, med stole placeret i en cirkel rundt om en stor skål mad, oftest en form for ris. Der er placeret én ske per person, og man spiser fra sin del af skålen,” fortæller Sophus om den anderledes madkultur.
Det var nok ikke gået herhjemme på grund af hygiejne, men sådan er kulturer forskellige. Lige så fortæller Sophus, at deres musikkultur spænder meget bredt fra traditionel guineansk musik til hiphop. Generelt blev musik brugt som et samlingspunkt både til mindre og større begivenheder. Selvom det var hårdt at savne familien i Danmark, så var det, det hele værd for Sophus, slår han fast.