- Reklame -

7 habits of highly effective people 7 gode vaner

Jeg medgiver straks. Den er meget 80’er amerikaner business-agtig. Men den har alligevel nogle gode budskaber. Forfatteren Stephen Covey rammer, selv nu 31 år senere, plet. For godt nok er vendinger som win-win blevet sprogligt udtærsket i samme grad som ordet ’mobillos’. Men på trods af, at bogen er en sproglig tidskapsel, er den stadig fuld af helt håndgribelige råd til at komme frem og udvikle sig selv. Hele bogen kan koges ned til syv punkter. Helt uden moderne bullshit, men selv i sin fulde længde kan man – hvis man kan holde det ’smarte’ sprog ud – finde mange guldkort.

Being mortal At være dødelig

Atul Gawande er en mester til at konkretisere sundhedsfaglige problemstillinger og sætte dem i et humanistisk perspektiv. Med Being Mortal behandler han det uundgåelige, som de færreste taler om. Alderdom, den sidste tid og den værdige død. Jeg sad selv tilbage med mange tanker om den værdige død. Og manglen på samme. Provokeret og inspireret af tanken om, at kemoterapi faktisk er godt. For der er ingen vej uden om, at man skal dø. Sådan er livet.

Atul formår at gøre dødelighed mere spiseligt ved at se det fra et personligt og et medicinsk perspektiv samtidig. Ved at inddrage sig selv og sin familie i diskussionen. Og man sidder tilbage klogere, men også provokeret.

This is going to hurt

Adam Kay er en kold, sarkastisk skid. Adam Kay er også en varm, humoristisk skid. I This is going to hurt får man et indblik i hans dagbøger fra en tid som ung læge og helt op til punktet, hvor han kunne snuse til overlægestillingen lige foran sig. Med et tykt lag sarkasme får man et indblik i, hvordan sundhedsvæsenet (i hvert tilfælde i Storbritannien) er. Set 100% indefra. Med beretninger om sjældent at se sine venner, at sove i sin bil fordi man alligevel skal møde på arbejde otte timer efter, man fik fri og om at føle skam, fortæller han, hvordan det var for ham at være ung læge. En fortælling, der starter så kold, at man sidder med ønsket om at stikke ham en flad. En fortælling, der slutter med, at man sidder med ønsket om at give ham et kram. Et absolut must read for alle på SUND.

The Death of Ivan Ilyich Ivan Iljitsj’ død

Det tætteste man kommer på et overkommelig Tolstoy værk. Med sine kun cirka 110 sider (og det er et ‘kun’ sammenlignet med Krig og fred, der er ti gange så lang). Man bliver i løbet af det relativt korte værk taget igennem Ivan Iljitsj’, en højesteretsdommers, forløb fra et simpelt liv og til hans død. Man bliver draget af de tanker, han gør sig. Om livets mening, dødens mening og dødens meningsløshed.

Hvis du skal læse en klassiker, så tag denne. Den er lige så lang som en Troldepus bog.

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.