- Reklame -

Der er rigtig mange sportstrend oppe i tiden, mange af dem kræver bestemt udstyr og en del penge på lommen. Men helt i Corona-ånden så er gravel et alternativ, som hverken kræver penge eller specielt udstyr, og hvor vi kan holde social distance til andre mennesker.

Gravel er en sportstrend, som er slået igennem indenfor cykling de seneste år. En af dem, der har hoppet med på bølgen, er Rasmus Wulff Nørholm Gøtke, som studerer Idræt og Sundhed.

”Gravel, som navnet måske antyder, er egentlig bare cykling på grusveje eller mindre små skovstier. For mit vedkommende er tanken at flytte cyklingen væk fra den træningsog konkurrencekultur, som er opstået på landevejen og ud til nogle omgivelser, der lægger mere op til opdagelse og oplevelser,” beskriver Rasmus.

Derfor er gravel oplagt i en tid, hvor vi skal væk fra de vante omgivelser med mange menneske og ud, hvor der er plads og frirum.

Gravel fremfor noget andet

Hvis du færdes rundt i Odense, er det tydeligt at mærke, at stierne omkring åen og andre grønne områder er blevet meget befærdede. Vi hungrer efter at komme ud, men det skal helst være steder uden mange mennesker. Her er gravel en god mulighed.

”Jeg kan godt lide den simple tanke i at cykle og den frihed, som ligger i cykling. For mig er det enkeltheden i gravel, som tiltaler mig, fordi den netop muliggør at køre væk fra de vante veje,” fortæller Rasmus, og fortsætter: “Oplevelsen af at være isoleret i nogle absurde situationer, enten alene eller med mine bedste venner giver en følelse af afmagt, som er utrolig tilfredsstillende.”

Rasmus påpeger desuden, at det ikke er så nemt at hive telefonen frem, mens man cykler. Derfor kan det være meditativt på flere måder at blive hevet væk fra de hjemlige omgivelser og lade telefonen ligge derhjemme.

Hvad kræver det at komme i gang?

Endnu en fordel ved gravel er, at det ikke kræver særlig meget at komme i gang. Det er selvfølgelig en fordel at kunne cykle, men det kan de fleste mennesker fra barnsben, så det er nok ikke en undskyldning for mange.

”Idet gravel opfordrer mere til opdagelse og naturoplevelser, så kræver det heller ikke noget særligt udstyr. I takt med at gravel er blevet større og større, er cykelproducenterne selvfølgelig begyndt at udvikle gravel-specifikke cykler, men så længe man har et sæt gode dæk på cyklen, så kan man komme langt på de fleste cykler,” fortæller Rasmus.

Han har selv cyklet i mange år, men det er slet ikke en forudsætning for at komme i gang. Gravel tiltaler mere os glade amatører, hvor det oftest er konditionen, som sætter begrænsninger for afstanden. Det er mere simpelt og knapt så teknisk, som for eksempel MTB og cykelcross.

Op på cyklen og ud og vær nysgerrig

Mens fitnesscentrene er lukkede, så er det bare med at finde på en ny og anderledes måde at få luft og motion på. ”Mit råd er ikke at være bange for at afskærme sig fra det sociale, men turde at være alene. Jeg vil opfordre til, at man hopper på cyklen og tager på eventyr. Gravel-cykling er en unik måde, hvorpå man kan komme rigtigt langt væk fra bybilledet på relativ kort tid, og hvor man kan reducere forstyrrelser. Det handler om at være nysgerrig på de veje, man ikke kender samt de tanker, der opstår, når man ikke skal andet end at tænke,” afslutter Rasmus.

Op på cyklen, du trænger sikkert mindst lige så meget til luftforandring, som vi andre gør. Det kan være, at vi ses på afstand ude på skovstierne?

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.