Home Klummer Besværlig mad Rigeligt smør

Rigeligt smør

Rigeligt smør
Illustration: Martin Christiansen

I denne tid er der nok en del som har fået mere tid derhjemme; måske ikke mere fritid, men i det mindste mere tid, hvor man befinder sig tæt på sit køkken. Så hvorfor ikke give sig i kast med smør?

Alle synes alligevel at være gået i gang med surdejsbrød, så det vil jeg ikke komme yderligere ind på. Men hvis man leder efter nye kulinariske udfordringer, til at supplere sit brød, og som ikke kræver ret meget energi, og smager virkelig godt, er smør et godt projekt at give sig i kast med.

Smør er måske noget at det nemmeste at lave overhovedet – det kræver blot to ingredienser, og smager så meget bedre end den billige smørbar fra supermarkedet.

Når vi arbejder med mælkeprodukter, er det vigtigt at have en god hygiejne (I har selvfølgelig fulgt sundhedsstyrelsens retningslinjer og vasket hænder på forhånd), så sørg for, at alle redskaber er vasket grundigt, og at I ikke rører for meget ved maden med hænderne.

Fra fløde og salt til rigeligt smør:

Pisk liter fløde til flødeskum (rigtig gerne i en kold skål). Jeg kan godt lide at gøre det i hånden for at have en bedre følelse med smørmassen, men man kan sagtens bare bruge en håndmixer. Har man ømme håndled og ingen håndmixer, kan man bruge en stavblender, eller sågar en gaffel monteret på en skrue/boremaskine.

Når det begynder at klumpe og blive en lille smule gulligt, kommes salt i efter smag. Pisk så videre, indtil du har en fast gul masse liggende i en mælkelignende væske (Lad være med at smide væsken ud)

Tag så smørklumpen op på et spækbræt og bank, skrab og hak den grundigt. Vi vil gerne have så meget vand ud af den som muligt.

På et tidspunkt bliver smørret for varmt og blødt at arbejde med. Her kan man enten komme det i en balje med isvand eller bare i en overdækket skål med låg på i 40 min. Når det er hårdt nok til at arbejde med igen, gentages bankningen.

Alt vandet skal ud af det, så gentag processen så mange gange som muligt.

Nu har du smør. Brug det til at stege i, eller bare smør det på brødet.

Bonusopskrift

Den væske, man har tilbage, når man laver smør, er kærnemælk, og hvis man ikke lige er til bare at drikke det, kan man heldigvis også bruge det til andet. Om vinteren kommer jeg det i mine æbleskiver, men nu hvor foråret er her er koldskål som regel min go-to kærnemælks-ret:

Pisk 3 æggeblommer sammen med 7 spsk. sukker og kornene fra halv vaniljestang eller 1 tsk. vaniljesukker.

Når du har en cremet, luftig masse piskes kærnemælken lidt ad gangen i, indtil du har en cremet lys koldskål. Jeg kan godt lide at tilføje lidt citronskræl og nogen hælder tykmælk i, men det kan man gøre efter smag og behag.

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.