- Reklame -

Mange er måske i tvivl, når man skal vælge sin uddannelse, men når man først har fundet den rigtige vej for en selv, så virker vejen måske mere lige til igennem uddannelsessystemet. Sådan er det ikke altid, for ved flere uddannelser er overgangen fra bachelor til kandidat ikke så planlagt som på andre.

Rikke Syrak færdiggjorde sin bachelor i Folkesundhedsvidenskab (FSV) sidste sommer, og da kandidaten i FSV på SDU ligger i Esbjerg, så stod hun ligesom mange andre i en situation, hvor hun skulle bestemme, om hun ville skifte universitet eller uddannelse. Hun valgte at skifte uddannelse, da især de statistiske fag på FSV havde fanget hendes interesse.

”Jeg havde i løbet af min bachelor kun rigtigt udviklet en interesse for de statistiske tungere fag. Jeg syntes, at mange af de fag, der er på kandidaten, var for humanistiske og samfundsfaglige for mig, og jeg havde behov for at prøve noget nyt,” forklarer Rikke. “Jeg var heller ikke interesseret i hverken at pendle eller flytte fra Odense, så jeg syntes også, at det var en fordel, at jeg kunne læse videre i Odense.” Rikke skiftede derfor sin dagligdag som SUND-studerende ud med et nyt liv som NAT-studerende.

Tilbage til det sundhedsvidenskabelige fokus

Efter knapt et års studier på Data Science har Rikke dog valgt at droppe ud og nyder nu sin fritid i det coronaramte forår. Til september begynder studierne så igen på FSV, som nu er flyttet til Odense på kandidaten også. På den måde kan Rikke både få sine ønsker for uddannelse og lokation opfyldt.

”Min interesse, både inden for statistik men også generelt, ligger inden for det sundhedsvidenskabelige. På trods af, at jeg valgte den sundhedsfaglige linje på Data Science, handler uddannelsen primært om matematik og programmering. Jeg syntes, at de sundhedsvidenskabelige fag fyldte for lidt, og jeg fandt ud af, at jeg ikke har nogen særlig interesse i statistik eller programmering generelt, men at jeg gerne vil anvende det i et sundhedsvidenskabeligt perspektiv,” beskriver Rikke.

Hun håber ved at skifte tilbage til FSV, at hun kan prioritere og kombinere hendes interesse for statistik i en sundhedsvidenskabelige kontekst både på studiet og fremadrettet i hendes arbejdsliv.

Fremtiden og forhåbninger

Rikke har ikke direkte besluttet sig for, hvad hun ønsker at arbejde med, når hun er færdig. Præcis derfor er FSV også en god kandidat, da mulighederne er mange, og retningen er ikke bestemt på forhånd.

”Jeg føler, at man med FSV i højere grad kan arbejde med andre og lave mere kommunikations- og formidlingsarbejde, hvilket jeg gerne vil,” fortæller Rikke, “men jeg vil stadig gerne arbejde med noget statistisk, så det er lidt svært at sige.” Heldigvis behøver fremtiden jo heller ikke planlægges endnu, og mulighederne for et alsidigt arbejdsliv er der.

Klar på en ny start

Til september byder hverdagen altså igen på livet som FSV-studerende for Rikke, og selvom det ikke bliver med hendes bachelor årgang, så glæder hun sig til at komme i gang igen.

”Jeg synes også, at det er positivt, at man kan bryde med de rutiner og de roller, man har haft på bacheloren og danne et nyt socialt og fagligt miljø med nye mennesker på sin uddannelse”, fortæller Rikke fortrøstningsfuldt.

Fordi FSV er en kandidat, som kan tages med mange forskellige bachelorer, så er hun næppe den eneste, der ikke fortsætter direkte fra sin bachelor med den samme årgang.

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.