- Reklame -

Den fysiske undervisning er blevet taget fra de fleste studerende under coronapandemien. Forelæsningerne foregår hjemmefra, holdtimerne er lavet om og alt, der hedder studieliv, er sat på pause. Motivationen er kørt fuldstændigt i bund.

Alle studerende, der har været hjemsendt de seneste par måneder, kender garanteret til dilemmaet. Man har en tidlig forelæsning, står op i sidste øjeblik og når kun igennem de første 15 minutter, før man er faldet i søvn igen. Det er simpelthen for nemt at hoppe fra, for der er ingen andre end en selv, der lægger mærke til det alligevel.

Er man en af de personer, der er blevet fanget i dette studiehelvede af manglende motivation, kan det være næsten umuligt at trække sig selv ud derfra igen. Her er samlet nogle gode råd til, hvordan man kan forsøge at komme tilbage på rette spor til trods for omstændighederne.

Sørg for at holde tingene adskilte

Når alt foregår hjemmefra, kan det være fristende at se forelæsningen fra sengen, eller lytte med et halvt øre, mens man ser et afsnit serie ved siden af. Det er her, det bliver farligt. Selvom tingene foregår derhjemme, kan det være en stor hjælp altid at studere fra den samme plads. Gør det klart over for dig selv, at når du sidder med computeren ved skrivebordet, så er du fokuseret på at læse.

Dette gør læsningen til en fysisk ting, du lettere kan gå til og fra. Skab din egen læseplads og lav en regel, der siger, at hvis du sidder der, så læser du, og hvis du ikke sidder der, så læser du ikke.

Bevar din døgnrytme

En af de farligste ting ved det manglende fysiske fremmøde er tendensen til at vende døgnrytmen på hovedet. Selvom det er fristende, så lad være med at tage den der lur imellem dine to forelæsninger, hvor du normalt ville have siddet på universitetet og skimmet nogle noter.

Gør det i stedet meget tydeligt for dig selv, hvornår du har fritid, og hvornår du har studietid. Gå i seng i ordentlig tid, så du kan komme op og i gang, for er du træt om morgenen, skal du lede endnu mere efter motivation for dagen. Og nej, lad være med at ud- skyde tingene til om aftenen – du får det ikke gjort dér alligevel.

Lav aftaler og delmål med din studiegruppe

Er du med i en studiegruppe, så sørg for, at I stiller krav til hinanden og er i kontakt med hinanden i løbet af ugen. Det kan være svært at stå med hele ansvaret, så brug hinanden som moti- vation og følg op på de delmål, der er blevet sat. På den måde er det lettere at overtale sig selv til at få tingene gjort.

Til dem, der foretrækker at læse alene og ikke er med i en studiegruppe, kan det være sværere. Her kunne det være en løsning at finde en studerende, der står i samme situation som en selv, og derigennem sætte nogle delmål. Bare husk at få snakket højt om tingene en gang imellem, ellers kan det nemt komme til at virke ligegyldigt, om arbejdet bliver gjort eller ej.

Husk at være taknemmelig

Der er tit meget fokus på alle de negative ting, men nogle gange er det vigtigt at huske på det positive. Lav dig selv en lækker, stor frokost og nyd den, mens du tænker på din sædvanlige, kedelige madpakke. Sæt dig under et varmt tæppe med en kop kakao og lyt til lyden af regnen mod vinduet, mens du glæder dig over, at du ikke skal ud på cyklen.

Med disse simple huskeregler skal motivationen forhåbentligt nok komme til dig.

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.