- Reklame -

Hvor godt kender du dine undervisere? Kan du for eksempel sige, hvad der får dem til at grine – eller hvem af dem, der er bedre end dig til Minecraft? Sund & Hed har snakket med nogle af Det Sundhedsvidenskabelige Fakultets undervisere for at gøre dig klogere på dette og mere til!

Vi genbringer her en artikel fra december 2020.

Spørgsmålene:

1 . Har du et skjult talent? Og i så fald hvad? 
2 . Hvad er det bedste råd du nogensinde har modtaget?
3 . Den sjoveste joke du kender?
4 . Hvad er den mest interessante ting du har læst eller set i denne uge?

Christian Brandt / Lektor, audiologi

Christian Brandt. Foto: Privat. Grafik: Susan Sloth Hansen

1. Jeg prøver at undgå at skjule mine talenter, men der er et talent, jeg ikke snakker så meget om på universitetet. Jeg er lidt af en Minecraftekspert og kan rent faktisk forstå, hvad mine nevøer og niecer snakker om, når de siger, at de har opgraderet deres pickaxe til netherite. Jeg har dog ikke så meget tid til at spille, som jeg kunne ønske mig.

2. Øvelse gør mester. Det lyder for simpelt, men der er ingen, der bliver rigtig gode uden øvelse, og man kan lære næsten alt, hvis man er villig til at bruge tiden på det. Talent er godt at have, men uden hårdt arbejde når man aldrig toppen.

3. My dog is a lot like Einstein, in that her hair goes everywhere and she refuses to accept quantum mechanics.

4. Jeg har lige læst en artikel hvor Lin og Albert fra Johns Hopkins diskuterer, hvordan høretab muligvis kan øge risikoen for demens. De studier, de kigger på, viser en overraskende stor sammenhæng mellem høretab og demens. En af de modeller, de foreslår for denne sammenhæng, er, at høretab øger risikoen for social isolation som så øger risikoen for demens. Det er ikke nogen helt ny ide, men det var stadig spændende at læse om.

Rikke Krüger Jensen / Lektor, Institut for idræt og biomekanik

Rikke Krüger Jensen. Foto: SDU. Grafik: Susan Sloth Hansen

1. Ja – det synes jeg i det mindste selv, at jeg har. Jeg er rigtig god til at lave pakkekalendere. Jeg elsker jul, og det er så hyggeligt med alle de små pakker. For at undgå at forkæle mine børn alt for meget, går det ud over mine nevøer i år.

2. I mit sidste år som studerende havde vi en del praktik på sygehus. Det kunne godt være udfordrende, og man følte sig ofte utilstrækkelig. Her var der en sød professor, som sagde til mig, at jeg skulle øve mig i at lære af mine succeser. Han mente, at man skulle samle på succeser og gode oplevelser, og tage ved lære af dem, frem for fokus på fejl og mangler. Det, synes jeg, var en god læringsstrategi.

3. Jeg er helt umulig til jokes, for jeg kan simpelthen ikke huske dem.

4. Det var et studie jeg tilfældigt så, som handler om den ca. 5000 år gamle stenaldermand Ötzi fra museet i Bolzano i Italien. Man mente at Ötzis tatoveringer var ’medicinske’, idet de var placeret svarende til de steder, han havde muskuloskeletale problemer. Så man tolkede det som en form for behandling eller måske mulige akupunkturpunkter. Det er jo lidt sjovt, når jeg arbejder med smertetilstande i bevægeapparatet til daglig, at se et eksempel på at det gjorde man også for 5000 år siden.

Ole Graumann / Klinisk lektor, medicin

Ole Graumann. Foto: SDU. Grafik: Susan Sloth Hansen

1. Naturligvis, faktisk er der flere, som er værd at fremhæve – her er de 2 vigtigste:

Jeg er familiemenneske med stort F. Det kræver ellers sit, når man er far til 3 teenagedrenge.

Bruger meget tid i min bil og der er jeg netop blevet nordisk mester i at køre i strømpesokker. Det har kostet vildt meget træning gennem de sidste 10 år.

2. Her er 2 meget vigtige, hvoraf den første er min total yndlings:

Fra gode gamle morfar Jens (støberiarbejder fra Ribe, som blev 96 år). Jeg er vokset op i socialklasse 5 uden far, så morfar var mit store forbillede og læremester i dagligdagen: ”Du skal opføre dig overfor andre, som du selv gerne vil behandles”.

Jeg hører ekstremt mange lydbøger i bilen og er nået til en periode med personlige udvikling og optimering af mit arbejde. Så her kommer ugens fedeste citat fra Morten Münster: ”Hvis du vil producere mere, så skal du lave mindre – stil mod max. 70% booking (giv dig selv noget slack), så kan du producere mere”.

Bonusinfo: Jeg har lang vej endnu, før min kalender er booket til max. 70%, men det er et mål for 2021.

3. Hvad er det mindst talte sprog i verden? Tegnsprog. Hvorfor skulle skyen i skole? Fordi den skulle
lære at regne.

4. Henrik Stenmann: Manden, som det lykkedes at skabe en succesfuld virksomhed, hvor alle medarbejdere har en 4 dages arbejdsuge. Respekt mand! Det har de arbejdet på i 3 år – hold da op, hvor det bare er godt at blive gjort opmærksom på, hvor meget tid vi bruger på pseudoarbejde og spild. Det bliver også et 2021 projekt at reducere pseudoarbejde og optimere mit arbejde.

Anja Hvidtfeldt Stanek / Lektor, psykologi

Anja Hvidtfeldt Stanek. Foto: SDU. Grafik: Susan Sloth Hansen

1. Talent er en gammel måleenhed, og når vi overfører det til vurderinger af mennesker, smager det stadig af denne målen og vejen. Jeg har en umiddelbar modstand imod at tænke på den måde om mennesker. Hvis vi går med på, at der er noget, der kan kaldes talent, hvornår og hv ordan skiller vi så talent fra ikke-talent? Og hvis talentet er skjult, er det så også skjult for mig selv?

Jeg er helt med på at særlige betingelser og stort engagement kan føre til, at nogle mennesker tryller beundringsværdige ting og sager frem, men jeg er vokset op lige ved siden af Stryhns Leverpostej, og måske har det sat sit præg.

2. Jeg er desværre virkelig dårlig til at bede andre mennesker om råd, og endnu værre er nok, at hvis nogle tilbyder mig gode råd, så er jeg aldeles både uimodtagelig og døv herfor. Af samme grund kan jeg – selv efter virkelig at have grublet over spørgsmålet – ikke komme i tanke om et eneste godt råd, jeg har modtaget… Til gengæld kan jeg godt komme i tanke om et virkelig dårligt råd, jeg har fået engang. Men det er så dårligt, at jeg ikke vil give det videre.

3. Trods en ret tung verdenssituation, kan jeg heldigvis stadig godt finde på mange ting at både smile og grine ad, men min halv-sorte humor kalder mere på ironi og sarkasme end på jokes. Jeg kan kun komme i tanke om nogle af de jokes min søn hver uge læser op fra Børneavisen, og det sjoveste ved dem er, at min søn læser dem højt.

4. Jeg har læst flere interessante ting i den forgangne uge, men det mest interessante må uden tvivl være den bog, jeg har fået lov til både at censurere og læse korrektur på: En bog skrevet af min mand til mænd, om manden midt i livet. Det mest interessante jeg har set, er David Attenboroughs witness statement: A Life on Our Planet.

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.