- Reklame -

Hele verdens vaccinesituation kan næppe være gået forbi nogens næse. I hvert fald ikke, hvis du ejer en hvilket som helst enhed med en internetforbindelse. Men er det så let bare at sige JA TAK til vaccinen? 

Kunne jeg byde dig på en gang AstraZeneca? Eller er du måske mere til Pfizer eller Moderna? For et år siden var de her navne for mange fuldstændig ukendte. Vi anede ikke, at vi i dag ville stå med et kæmpe udrul af vacciner, og at disse navne ville fylde en masse i alle tænkelige medier. Det er vist de færreste af os, som ikke ønsker at kunne knipse corona væk på et splitsekund, men det er heller ikke alle, der bare ville tage imod det første og bedste stik.   

Er det gået for hurtigt? 

Det har ikke været lige let bare at sige ja tak til en vaccine, som ingen rigtig ved noget om, og så har det nok heller ikke gjort det nemmere, når man ikke kan klikke ind på sin Facebook uden at blive bombet med overskrifter og artikler om blodpropper og dødsfald. Mikkel er en af dem, der har været skeptisk og vendt og drejet hver en detalje om de nye hurtigudviklede vacciner. ”Der er ikke nogen tvivl om, at jeg gerne ville have vaccinen, hvis jeg vidste præcis, hvad der skete, når jeg fik stikket,” fortæller Mikkel, og de tanker er han nok ikke alene om. Mikkel blev igennem sit studiejob tilbudt vaccinen tilbage i februar, men sagde som en af de eneste pænt nej tak til stikket. ”Jeg synes, der er for mange løse ender til, at jeg personligt har lyst til at være forsøgskanin for noget, vi ikke aner, hvad er.” 

Men hvad skal der så til for, at Mikkel vil tage imod stikket? ”Jeg føler, at jeg har fået min skepsis bekræftet efter fjernelsen af AstraZeneca fra Danmark,” fortæller Mikkel, ”og jeg har ikke behov for at lege med ilden.” Han nævner, at han har brug for at få bekræftet, at der ikke kommer nogen voldsomme langsigtede bivirkninger. ”Jeg tror, jeg vil tage imod vaccinen om et år eller to, hvis det stadig er aktuelt,” siger Mikkel, ”men for nu bliver det uden mig. Jeg tror ikke på, at jeg bliver forfærdelig syg af corona.” 

Skal vi stole på de kloge? 

Ole Birkkjær Hougaard er audiologistuderende på 8. semester, og han blev i begyndelsen af marts tilbudt et skud med AstraZeneca igennem sit job i en høreklinik. Han var ikke det mindste i tvivl og takkede med det samme ja til vaccinen. Til dagligt arbejder han med ældre patientgrupper, hvoraf de fleste befinder sig i risikogruppen for et voldsomt forløb med Covid-19, så det var et meget nemt ja.  

Alt var dog ikke så let, og AstraZeneca blev sat på pause. Dette påvirkede også Oles andet stik, som han endnu ikke har fået. ”Jeg er blevet indkaldt til et nyt skud med en anden vaccine,” fortæller han, ”og den tager jeg selvfølgelig.” Desuden nævner han, at han også havde takket ja til et andet skud med AstraZeneca, og at hele mediepresset ikke har påvirket ham, men mere hans omverden. ”Jeg har prøvet at forholde mig roligt til det og forholde mig til, hvor få der bliver ramt,” nævner han og tilføjer: ”Min mor har været meget nervøs og hele tiden spurgt ind til det, men jeg har selv taget det meget roligt.” Han forstår dog folks skepsis angående AstraZeneca, og at det er noget, man kan gå hen og blive nervøs for. ”Med de andre vacciner synes jeg, at man skal sætte sig selv til siden,” tilføjer han og mener ikke, at man skal takke nej, fordi man ikke selv risikerer at blive syg. ”Jeg har læst, at risikoen for blodpropper er større af at få corona end at få vaccinen,” fortæller han, ”og jeg tror på, at de negative konsekvenser for corona er større for kroppen, end en vaccine er.” 

Det hele er gået meget hurtigt. Nogle er i tvivl. Andre tøver slet ikke, men fælles for os alle er nok, at vi ønsker at få vores hverdag tilbage hurtigst muligt. 

’Mikkel’ er et pseudonym. Mikkels rigtige navn er kendt af redaktionen. 

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.