- Reklame -

En god blanding af regn, kulde, fysisk fremmøde og studiestart har sat alles moralske kompas på overarbejde. Set i lyset af halvandet års isolation og sammen-på-afstand er det måske ikke så mærkeligt, at snot, hoste og ondt i halsen pludselig omfavner os fra samtlige vinkler. Men hvordan håndterer vi forkølelse i en hverdag, hvor der endnu hærger en pandemi iblandt os? 

Den negative coronatest er billetten til friheden 

Har man været i Winsløwsparken eller ude på SDU i løbet af de seneste to uger, så har man nok lagt mærke til, at der lige nu er en sygdom iblandt os. En sygdom, som i hvert fald er smitsom nok til, at man kan høre snøften og hosten både fra forreste, mellemste og bagerste række, når man forsøger at følge med i forelæsningen.  

Åbenbart har det seneste halvandet års coronavanvid fået folk til fuldstændigt at glemme, at der altså findes andre smitsomme sygdomme udover den verdensomspændende covid-19-virus. For så længe coronatesten er negativ, så kan man da sagtens tage til holdtimerne og sidde og hakke på bagerste række… eller hvad? 

Sundhedsstyrelsens anbefalinger er entydige 

Der skulle ikke gå mange dage fra coronapassets udløbsdato, før folk pludselig fuldstændig glemte alt om sygdommen. Om det er de to vaccinationsstik, der gør det, er ikke til at sige noget om. Men måske har alle brug for en reminder om, at Sundhedsstyrelsens anbefalinger altså er som følgende: Hold dig hjemme ved symptomer på smitsom sygdom. Og det er da ikke svært at konkludere, at sygdommen, der er iblandt os i disse tider, bestemt er smitsom! 

Måske kan den stressende studiestart virke altoverskyggende, og mange synes nok, det er for tidligt i semesteret at begynde at komme bagud. Men husk nu hinanden. Kan det virkelig passe, at de raske må blive hjemme fra undervisningen bare for at undgå at blive ramt, når der skydes med spredehagl af virus på universitetet? 

Er du en af dem, der møder op med ondt i halsen, hosten og snottet hængende langt ud af næsen, så vær sød at blive hjemme for vores alles skyld. Tag en dag derhjemme på sofaen i stedet for at sidde og hænge over bordet på bagerste række, så er der plads til os alle. Det får vi alle mest ud af i sidste ende. 

I fællesskab finder vi en ny normal 

Jeg forstår godt, at det kan være svært at finde rundt i de moralske normer i den nye hverdag omkring os. I gamle dage gik vi sgu da alle sammen i skole med snot i hele fjæset, men let’s face it: Har det nogensinde været for det bedste for nogen af os? Nej.  

Fra en sygdomsforskrækket hverdag er der langt tilbage til der, hvor vi var, før coronaepidemien brød løs. Men lad os heller ikke stræbe alt for meget efter det, lad os da for fremtiden have vores medmennesker i tankerne, når vi vågner syge op og skal beslutte, om forelæsningen kan misses eller ej. Lad os for alt i verden efterlade den egoistiske mentalitet, der var omkring sygdomme for bare to år siden. 

Det er aldrig fedt at være syg, så lad os hjælpe hinanden med at bryde kæden af smitsomme influenzaer og forkølelser, så snart de starter. Hvor går så grænsen, vil de fleste nok spørge. Selvfølgelig skal man ikke blive hjemme ved selv det mindste, men en god huskeregel kunne være den følgende: Hvis ikke man kan vente til pausen med at pudse næsen eller hoste i ærmet, så skulle man nok være blevet hjemme i sengen. 

1 KOMMENTAR

  1. Nej det er ikke okay for nogen parter at møde op syg, men når der til noget undervisning er fremmøde pligt, ellers kan man ikke bestå, så møder man op, også selv om man helst ville blive hjemme. Under nedlukningen har vi alle lært at man godt kan studere virtuelt, men det har man valgt at se bort fra på SDU. Hvis begge dele var muligt, enten fremmøde eller se det online, så var der ikke så mange der mødte op syge. På KU er det tilbudt at man kan se missede forelæsninger online eller at man kan møde op fysisk.

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.