
Hvert år vælger en række udenlandske studerende at læse en del af deres uddannelse på SDU (og vi danske studerende kan gøre det samme i udlandet!). I år er der optaget et rekordhøjt antal exchange students på Sundhedsvidenskab på SDU’s campus i Odense – nemlig 15, og det er det højeste i SUNDs historie.
Ditte Marie Salling er international koordinator på SDU, og hun fortæller til Sund & Hed, at man på Campus Odense normalt optager tre til seks studerende per semester – det tal er altså næsten tredoblet i år. ”De sidste 3-4 år er vi begyndt at arbejde målrettet med at tiltrække udvekslingsstuderende til Sundhedsvidenskab. For at tiltrække udvekslingsstuderende skal der være et fagudbud på engelsk inden for samme uddannelse på 30 ECTS. Resultaterne af det arbejde ser vi i optaget her i efteråret med 15 udvekslingsstuderende på campus Odense. Det er vi vildt glade for oven på halvandet år med corona,” fortæller Ditte.
Oftest kommer de udenlandske studerende fra europæiske lande, men i år er der kommet studerende fra hele verden her til Odense. De mest tiltrækkende uddannelser er kandidaten i Folkesundhedsvidenskab samt bacheloren i Idræt & Sundhed og Psykologi.
For at blive exchange student nomineres man af sit eget universitet. Herefter laver man en ansøgning til SDU, som valideres, og så bliver man optaget.
En af de udenlandske studerende, som er kommet til Danmark i år, er Maartje Moen fra Holland. Hun studerer Nutrition and Health på Wageningen University og har altså på sit tredje år af sin bachelor valgt at lægge vejen forbi Danmark, hvor hun følger to forskellige kurser inden for sundhedsvidenskab.
Hvorfor netop Danmark?
Når man som dansk studerende en gang imellem (måske jævnligt) brokker sig over de regnfulde cykelture til universitetet, undres man måske over, hvorfor et land som Danmark tiltrækker udenlandske studerende, men spørger man Maartje, om hvorfor valget faldt på Danmark, er der ingen tvivl om, at det var det rigtige valg:” The Scandinavian countries always had something magical to me. I wanted to experience why they rank so high in prosperity and well-being. Besides that, there are quite some health science courses that I could choose from. Now that I am here, I am so happy that I chose Denmark! I can experience Denmark (almost) covid-19-measures-free!”
Og Maartje er ikke alene om at holde af Danmark, for udover de 15 optagne exchange students på campus i Odense, optages også omkring 10 udenlandske studerende på Campus Esbjerg hvert semester.
Corona-fri hverdag – og fest!
I år er der måske også en ekstra grund til, at et semester i Danmark er attraktivt; nemlig det faktum, at det i Danmark næsten føles som om, at corona er fortid. Det er nok også noget, mange af os danskere priser os lykkelige for – og måske af den grund føler lidt ekstra taknemmelighed over at bo i netop Danmark. Vi har savnet fysisk undervisning, at få lov til at mødes med hinanden og ikke mindst at få lov at feste. Nu får vi endelig lov, og dét har Maartje også bemærket: ”I have experienced that danish students really love to party!”. Nogle af hendes bedste oplevelser i Danmark indtil videre har da også været at få lov at feste og endelig møde en masse mennesker igen. “So my favourite experiences have been during parties. My favourite has been a pub crawl, organized by Generator. It was the first time that I went out with my roommates (mostly internationals), met many new people and had a look around the city. And it was the first time meeting so many people after all the lockdowns! Crazy evening, so much fun,” fortæller Maartje, da jeg spørger ind til hendes bedste oplevelse i Danmark indtil videre.
Selvom man som exchange student oftest blot er på SDU i et semester, er der en masse socialt at give sig til. Der afholdes faktisk en slags studiestart, ligesom der gør for de danske nye studerende – disse dage hedder Orientation Days. Derudover findes der en buddy-ordning, så man som ny exchange student kan få hjælp til praktiske ting og til at finde sig til rette med sit nye liv i Odense.
Har du lyst til at være buddy og bidrage til, at de nye exchange students får en god start og introduktion til det danske liv og kultur, så tøv ikke med at kontakte SDU International – de søger nemlig altid nye buddies!
Savner hollandsk mad

Både som buddy og exchange student har man mulighed for at møde en masse forskellige mennesker fra forskellige kulturer – selvom der for de fleste af os nok ikke umiddelbart er de store forskelle mellem Holland og Danmark, og det er heller ikke Maartjes opfattelse: ”To be honest, Denmark and the Netherlands have a lot of similarities. We both love bikes, we both have a lot of blonde people and we both are a kingdom.”
Taler man om forskellene på de to lande, er Maartje stor fan af Danmarks måde at håndtere corona-situationen på i forhold til Hollands, men dog er der én ting, som hun savner fra sit hjemland: ”The food. Dutch bread, cheese and dishes. I also was surprised that in the Netherlands, we have a lot more vegetarian and vegan options in grocery stores and restaurants. I miss that here a little bit.”
Du kan selv komme afsted!
Så hvad nu, når du er nået til bunden af artiklen og har mega lyst til at opleve en del af dit studie i et andet land? Frygt ej!
SDU har mulighed for at modtage internationale studerende og også selv sende studerende afsted, som kan læse et semester af deres uddannelse i udlandet, fordi der indgås en udvekslingsaftale mellem SDU og et universitet i udlandet, om at begge må sende studerende til hinanden.
På de uddannelser, som har et valgfrit semester, er udveksling en god og oplagt mulighed – det gælder både Folkesundhedsvidenskab (både kandidat og bachelor) og Idræt & Sundhed (bacheloren) her på SDU, men også på psykologi og medicin er udveksling en mulighed på udvalgte semestre.
Derudover er der (også på de øvrige uddannelser på SUND) selvfølgelig en masse andre muligheder som praktikophold, projektorienterede forløb, klinikophold, summer school eller et selvvalgt emne i andre lande. Disse kan sommetider planlægges gennem en partneraftale med et universitet, hvis dette eksempelvis tilbyder klinikophold eller forskningsprojekter.
Man kan også undersøge, om ens uddannelse har en mindre valgfri del på 10 eller 15 ECTS-point – er man klar til at hoppe på et fly her, kan man søge hos en af SDU’s partnere i Nordplus-samarbejdet, hvor kortere udvekslingsophold er muligt (husk dog at være opmærksom på, at det ikke overlapper en eksamen eller anden undervisning på SDU).
Faktisk kan man få merit for de fag, man læser – og består – i udlandet, hvis man søger om at få dem forhåndsgodkendt hos sit studienævn, inden man rejser.
Så hvad venter du på? Du kan kontakte Ditte Marie Salling på mail studyabroad@health.sdu.dk eller SDU International via SPOC, på deres kontor på campus eller på telefon 65 50 22 64 for mere information – og så ønsker vi dig her på redaktionen en rigtig god tur!
P.S. – skulle du være på vej på udveksling, eller har du været det, og har du lyst til at fortælle om eller dele noget fra din oplevelse, så tøv ikke med at kontakte redaktionen på Sund & Hed!