- Reklame -

Du er lige blevet læge, og du aner ikke, hvilket speciale du kunne tænke dig at dykke ned i. Du vil gerne have muligheden for både at lave kirurgiske indgreb, forebygge sygdom og behandle alle typer patienter. Har du overvejet specialet i otorhinolaryngologi?

Og den tager vi lige på dansk engang – har du overvejet at blive øre-næse-hals-læge? Det har Emil Johannes Ravn og Magnus Holm, der læser medicin på henholdsvis 8. og 9. semester. Emil og Magnus vil sammen med Sund & Hed tage jer med ind i det spændende speciale, som er mere end bare snot og ørevoks.  

Hvorfor skal jeg blive øre-næse-hals-læge? 

Første gang, man for alvor stifter bekendtskab med øre, næse og hals, er på B5 på 3. semester af medicinstudiet, og det var også her, at interessen for den øvre anatomi opstod hos Magnus. ”Min indgang til øre-næse-hals kom, da vi havde anatomi på B5. Jeg synes, at den øvre anatomi var spændende, og jeg tænkte, at jeg måtte prøve det der øre-næse-hals af,” fortæller Magnus og tilføjer, at interessen var så stor, at han søgte om at komme på et frivilligt klinikophold i sommerferien på Vejle Sygehus. ”Her blev jeg bekendt med cochlear implants, og det fascinerede mig helt vildt, at man ved at putte en elektrode ind i det indre øre, kan give folk en sans tilbage.” Et frivilligt klinikophold var dog ikke nok for Magnus, der i dag stadig er fuldt optaget af forskning inden for området. Magnus har store ambitioner og ønsker at vide endnu mere. 

Emil kommer fra en lægefamilie og har altid været meget opsat på at vælge det helt rigtige speciale ud af de hele 39 mulige. ”Jeg er meget optaget af at ende et sted, hvor jeg er glad, for jeg skal have det godt resten af mit liv, og der er mange ting, der vejer dér,” forklarer Emil: ”Jeg vil gerne være i et speciale, hvor der er stor diversitet i patientgruppen – unge såvel som gamle – så man ikke kun har med gamle cancerpatienter eller små børn at gøre, men at man møder patienter i alle aldersgrupper.” 

Der er nok mange, der har svært ved at beslutte sig for, om man skal gå ind i kirurgi eller medicin, og her er øre-næse-hals et eksempel på et speciale, hvor man ikke nødvendigvis skal tage én beslutning. ”Det er vigtigt for mig at være i et speciale, hvor man både har kirurgi og medicin. Jeg synes, jeg har svært ved at beslutte mig for at være hardcore mediciner eller hardcore kirurg. Jeg frygter, at jeg ved hardcore kirurgi vil gå ud af operationsstuen og så ikke have den store kontakt med patienten efterfølgende, og det er vigtigt for mig også at have,” fortæller Emil. Desuden spiller det også en central rolle for ham, at han har mulighed for at kunne gå den private vej.  

Der er altså mange aspekter af specialet, der gør, at Emil og Magnus kan se sig selv som kommende øre-næse-hals-læger, og selvom de ikke er helt fastlagte på dette ene speciale, har de et brændende ønske om at vide endnu mere om det. 

Hvordan bliver jeg så øre-næse-hals-læge? 

Når man langt om længe er blevet læge og har færdiggjort sin KBU, omfatter speciallægeuddannelsen to hovedelementer; en etårig introduktionsstilling og en fireårig hoveduddannelsesstilling. Måske lyder det overvældende lige nu og som noget, der er meget langt ude i fremtiden, men hvis man har interessen, er det bestemt ikke for tidligt at gå i gang.  

Hvis et klinikophold eller forskning ikke umiddelbart lyder som dit første skridt på vejen mod øre-næse-hals-drømmen, så står Emil og Magnus også klar med faglig sparring i deres splinternye forening, FØNHIS – Forening for Øre-, Næse-, Hals-Interesserede Studerende. Emil og Magnus, der er henholdsvis formand og næsteformand, ønsker at danne et fagligt fællesskab for medicinstuderende, der alle har den samme interesse – nemlig interessen for øre-næse-hals. De ønsker også at udbrede kendskabet til specialet til samtlige medicinstuderende ved at lave kurser forud for og i forbindelse med undervisningen i øre-næse-hals på K1 på 7. semester. ”Formålet med foreningen er blandt andet at kunne afholde nogle foredrag og kurser gennem FØNHIS, der selvfølgelig er klinisk godkendte, men som viser flere aspekter af specialet end det overfladiske kendskab, man får på K1,” forklarer Magnus.  

FØNHIS er af studerende til studerende, og hvis du er interesseret, kan du allerede komme med til deres først arrangement. Den 16. december kan du høre om akutte tilstand i øre-næse-hals og er relevant for alle fra den bachelorstuderende, der har job i praksis, til den studerende, som snart skal starte på K1 samt folk, der læser til embedseksamen eller snart skal have lægevikariat på en medicinsk eller kirurgisk afdeling. Find arrangementet på FØNHIS’ Facebook-side. 

Det er vigtigt for Emil og Magnus at være synlige i deres interesseorganisation, og du er derfor altid mere end velkommen til at tage kontakt, hvis du er blevet inspireret til at vide mere om specialet. Så ja – øre-næse-hals er mere end bare snot og ørevoks, og FØNHIS glæder sig til at møde jer til kommende arrangementer.  

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.