
Som medicinstuderende på SDU vil man opleve undervisning på både Campus og i Winsløwparken, og selvom undervisningen i de to bygninger til forveksling kan minde meget om hinanden, er der en ting, der i særlig grad skiller sig ud. I Winsløwparken er man nemlig ikke omringet af andre unge studerende, men derimod et hospital.
Et sted med mange sørgende
Som studerende skænker man det nok ikke megen tanke, når man drikker sig fuld på Epstein Bar til de berygtede langbare, at man befinder sig i blandt sygedomsramte og pårørende. Det kan måske endda virke som om, at man er langt væk fra den seriøse hospitalsverden, når man render rundt ude foran WP19 og hygger sig. Men sandheden er desværre en lidt anden – for på stueetagen i WP17, der har fælles udearealer med WP19, ligger Retsmedicinsk Institut.
Her opstår et utroligt svært dilemma, som flere studerende nok slet ikke er klar over eksisterer. For Retsmedicinsk Institut huser også andet end blot de døde. ”Problemet er, at vi har mange sørgende, som kommer for at tage afsked med deres afdøde pårørende,” fortæller Peter Mygind Leth, speciallæge i retsmedicin, professor og institutleder ved Retsmedicinsk Institut.
Midt i druk og høj musik glemmer vi studerende desværre at tænke over, hvor vi i virkeligheden befinder os. Med vinduerne vendt ud mod cykelparkeringen imellem WP17 og WP19 kan der nemlig på et hvert givent tidspunkt sidde en sørgende pårørende midt i sit livs værste mareridt og sige det endelige farvel.
”Det er et stort problem, som vi først er blevet gjort opmærksomme på til festen d. 1. oktober 2021,” fortæller Sofie Klüver-Kristensen, næstformand for Epstein, om situationen. Til netop denne fest mødte rigtig mange studerende nemlig op, og det gjorde, at noget af festen kom til at rykke udenfor.
Vi er nødt til at tænke i alternativer
Selvom problemet også har eksisteret førhen, så var det dog til festen d. 1. oktober, der for alvor blev kastet lys over den lidt anderledes og prekære situation. Var man med til festen, opdagede man måske også, at der lige pludselig stod politi foran indgangen til WP17 og sørgede for, at de fulde studerende ikke kom for tæt på.
Peter Mygind Leth fortæller følgende: ”I det konkrete tilfælde var det en politikvinde, som var blevet dræbt ved en trafikulykke. På den baggrund valgte vores tekniker at bede politiet om at vejlede de studerende på en pæn måde.”
Men dilemmaet opstår netop i, at der egentlig ikke er en langsigtet og holdbar løsning på problemet. Der kan være tiltag, som kan minimere problematikken, blandt andet at de studerende benytter sig af indgangen mod WP21 i stedet for den mod WP17 og undgår at bruge udearealerne under fredagsbaren.
Dog er dette lettere sagt end gjort. Sofie Klüver-Kristensen fortæller: ”Vi vil, når festen rykker udendørs, forsøge os med forskellige tiltag, så folk ikke forstyrrer ovre i WP17. Dog er det en kende besværligt, da WP er åbent og til fri afbenyttelse af alle med et studiekort fra SUND. Vi har derfor ikke mulighed for at lukke bestemte døre.”
Den sunde fornuft må løse problemet
Vi kan forsøge at komme lidt af problemet til livs ved at have problemstillingen med i baghovedet, når vi er til fredagsbar så tæt på hospitalet. Epstein Bar opfordrer derfor også alle til blandt andet at benytte indgangen ved WP21 når muligt og at tænke over, hvordan man opfører sig, når man opholder sig på fællesarealerne.
Så snart vi forlader WP19’s trygge murer efter en vellykket aften, så kan vi risikere at støde ind i mennesker, der er på hospitalet af andre langt mere tragiske årsager end os. Derfor må vi huske hinanden på at vise respekt.