- Reklame -

Først og fremmest skal du have et kæmpe tillykke med, at du er kommet ind på din uddannelse. Måske kommer du direkte fra gymnasiet og er vant til at studere hver dag, måske har du haft et, to eller flere sabbatår, hvor du har arbejdet eller rejst verden rundt? Uanset hvad går du en ny hverdag i møde på SDU. For at gøre overgangen så let som muligt, får du her vores bedste tips.  

Studieordningen – din nye go-to 

mitsdu.dk kan du finde din studieordning. Studieordningen er en beskrivelse af hele din uddannelse. Her kan du se alle dine semestre og fag, hvilke kompetencer du erhverver under uddannelsen samt læse alt om eksamensformerne. Afhængig af din uddannelse vil du også få en modulbeskrivelse for hvert modul. Modulbeskrivelsen indeholder læringsmål, der retter sig mod dit nuværende faglige fokus, samt hvilke forudsætninger der forventes, du har, inden forelæsningen eller holdundervisningen starter. Det kan for eksempel være kapitler eller artikler, du skal have læst, videoer, du skal have set, eller opgaver, der skal være løst.   

Det akademiske kvarter 

Vi husker alle, da man startede på gymnasiet og pludselig havde laaaaange dage, hvor man først fik fri kl. 16. Forbered dig nu på, at dagene kan vare til kl. 18. Ja, også selvom din første time er kl. 8 – altså hele 10 timers undervisning kan du se frem til. Til gengæld er skemastrukturen ikke helt den samme, som den du allerede kender. Vi har nemlig det fantastiske koncept: Det Akademiske Kvarter. Det akademiske kvarter går kort og godt ud på, at hver klokketime starter med 15 minutters pause. Et godt gammelt husmorråd er at bruge pausen på at komme ud af forelæsningssalen, strække benene og cleare hovedet. Det virker banalt, men når man har den føromtalte 10-timers dag, kører man hurtigt træt uden bevægelse og småsnak med studiekammerater. Vi værdsætter i den grad det akademiske kvarter og nyder også godt af, at det heldigvis er langt fra alle dage, der begynder kl. 8 og slutter kl. 18. 

Pensum og lærebøger 

Hvis du har tjekket din pensumliste, vil du højst sandsynlig ikke have en eneste af bøgerne endnu. Til gengæld er der rig mulighed for, at du kan købe dem. På Campus og online kan du finde Studenterboghandlen, som har størstedelen af bøgerne. Er du ligeglad med, om bøgerne har krøllet hjørner og kaffepletter, kan du på Facebooksider eller Marketplace finde ældre studerende, der sælger deres brugte bøger billigt. Måske er du en af dem, der slet ikke har behov for bøger, men kan nøjes med din undervisers PowerPoints og egne noter. I så fald er pensumbøger slet ikke noget, du behøver at spekulere over. Find ud af hvad, der passer dig bedst løbende, da behovet kan variere meget fra fag til fag.  

Slut med mødepligt 

Sådan da. De fleste fag på universitetet har ikke fremmødepligt, og derfor vil du altså ikke blive kaldt til samtale hos rektor, hvis du har 10% fravær. Det er dig selv, der bestemmer, om du skal til undervisning. Det kræver godt nok lidt mere selvdisciplin i vinterhalvåret, når man skal cykle i mørke og slud, men det er altid en god idé at komme til forelæsninger og holdtimer, hvis du skulle have nogle spørgsmål til din underviser eller pensum. Nogle fag kræver stadig et vist fremmøde for at bestå. Det gælder særligt fag, man ikke skal til eksamen i og består ved aktiv deltagelse, men alt det kan du læse om i studieordningen.   

Kantine versus madpakke 

Den evige kamp hver aften: Skal du smøre madpakke eller bare lige nappe frokost fra kantinens lækre buffet i morgen? Valget er svært. På den ene side har du en billig leverpostejmad, der ligger og sveder i tasken hele dagen. På den anden side kan du betale dig fra frisklavet salater og varme retter. Begge dele har fordele og ulemper, og du behøver slet ikke at vælge. Alt er en balance, og det samme skal din madpakke være. Der er derfor ingen skam i at hive madkassen op af tasken. Vi er alle studerende og i samme økonomiske båd. Apropos madpakker og frokost skal du huske på, at man på universitetet ikke har den lange frokostpause mere. Igen spiller det akademiske kvarter ind, da det er her, der både skal eventuelt købes men også spises mad.  

Nu vi er ved mademnet, er et pro-tip desuden at have nogle snacks med i tasken, til når den lille sult stiller sig. Andre essentielle ting er vandflasken og termokoppen. Vandposter, hvor du gratis kan tappe iskoldt vand, står flere steder omkring på Campus og WP. For at undgå for meget engangskop-spild, giver det rabat i kantinen, når du skal have kaffe eller the, hvis du medbringer din egen termokop. Selvom det kun er to kroners rabat, der er tale om, hober pengene sig hurtigt op. Tro mig. 

Ha’ det sjovt! 

Selvom vi går på universitetet for at lære og uddanne os, er det vigtigt at huske på, at vi også skal have det sjovt. Det gode ved universitet er, at du har alle typer, aldre og forskelligheder i din klasse, selvom I læser præcis det samme. Der er altså en god mulighed for at få nye bekendtskaber med andre interesser, end dem du lige er vant til. Så udvid din horisont, inviter din sidemakker med til at fylde vandflasken op, lær nye mennesker at kende og ha’ det sjovt samtidig, mens du lærer!  

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.