- Reklame -

SDU har netop åbnet dørene for et par hundrede friske, unge mennesker, der er klar til at tage hul på deres første semester på klinisk biomekanik eller medicin. Efter hvad der føles som en evighed af corona, trænger de fleste nok til at møde nye mennesker og glæder sig til at have nogen at dele studiestarten med. Dog er den fysiske sociale start i disse tider ikke noget, man bør tage for givet – det kan sidste års vinterstartere i særlig grad skrive under på. 

Hakkende kamera og dårlig lyd 

Midt i smittetal, som dengang syntes høje, begyndte vinterstarterne fra årgang 2021 deres studieliv på en hakkende zoomforbindelse. Restriktioner tillod ikke fysisk møde mellem de mange elever, og derfor blev blandt andet det klassiske O-løb rundt i Odense by med sjov udklædning byttet ud med forskellige lege i sociale hold online. 

Josefine, der var social tutor for årgangen, fortæller lidt om nogle af de lege, der blev arrangeret på hendes sociale hold. ”Vi lavede nogle opgaver, som de skulle løse i grupper. Det kunne for eksempel være noget med at finde på, hvordan man kunne piske fløde uden et piskeris,” fortæller hun. 

Herudover nævner hun også, at tutorteamet sammen arrangerede bingo for hele årgangen, som også blev kørt over Zoom. Til dette tilføjer Josefine dog: ”De havde egentlig ikke rigtig mulighed for at kunne interagere særlig meget under bingo. Det har nok ikke været så sjovt.”  

Svært at møde nye mennesker 

Josefine tror, at det har været en udfordring for eleverne ikke at måtte møde hinanden i virkeligheden de første dage på universitetet. ”Jeg tror, det gør sygt meget, at man møder nogen fysisk første dag. Så ved man, hvem man skal sidde ved til forelæsningerne. De vildere venskaber kommer jo senere, men det er rart at kende nogle få,” fortæller hun.  

Hertil er en gruppe studerende fra årgangen enige. De fortæller, at det ikke er via Zoom, man lærer hinanden ordentligt at kende, men at det alligevel i sidste ende betyder meget, at man kender et navn og ansigt hist og her. 

Vinteren 2021 var ikke Josefines første gang som tutor, og hun mærkede en tydelig forskel i, hvor meget de sociale arrangementer gav eleverne. Dette kom især til udtryk i antallet af deltagende i zoommøderne. ”Det dalede med fremmødet til vores zoomarrangementer. I starten var vi mange, men til sidst var vi kun 10 ud af 30.” 

I sig selv var det en udfordring at udføre alle de sjove lege, der normalt bliver leget til studiestarten på medicin og biomekanik, men der opstod endnu et problem, da eleverne endelig måtte møde hinanden fysisk. ”Det var svært at kende folk, når man så dem i virkeligheden, for man havde jo kun mødt dem online,” fortæller Josefine.  

Ny i ukendt by 

For flere studerende galt det, at det var helt nyt for dem at skulle bo i Odense. Derfor gjorde den digitale studiestart også, at flere blev derhjemme i trygge rammer. Blandt andet derfor valgte flere tutorer ikke at opfordre de studerende til at mødes fysisk. 

Josefine siger følgende: ”Hvis de skulle mødes, så skulle de selv planlægge det hele, og det skulle være uden tutorer. Men faktisk var der tre, der arrangerede deres helt egen introtur, hvor rigtig mange endte med at dukke op.” 

Den sociale start er rigtig vigtig for den faglige læring på både medicin og biomek, mener Josefine også. Derfor blev der, modsat andre årgange, givet et samlet hold, som dækkede over både det sociale og faglige hold. På den måde var der bedst mulighed for at skabe relationer trods omstændighederne. 

De studerende på årgangen fortæller yderligere, at de på forhånd fik tildelt studiegrupper ved hjælp af UniHelper, og til det tilføjer de: ”Så kunne man bruge dem, hvis man havde lyst. Det fungerede godt for mange.” 

Heldigvis en fysisk start uden for mange restriktioner 

Den sociale start for den nye årgang blev heldigvis sparket i gang med O-løb, udklædning, kampråb og en masse sjov og ballade. Vi håber, at studiestart over hakkende zoomforbindelser er en ting, der hører fortiden til. Hop ind på vores Instagram og Facebook og se glade billeder af de mange hundrede nye studerende i farverig udklædning. Velkommen til jer! 

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.