Home Aktuelle opslag Hvornår er der overhovedet tid til reeksaminer? 

Hvornår er der overhovedet tid til reeksaminer? 

0
Hvornår er der overhovedet tid til reeksaminer? 
Billede: Colourbox/Pixabay Grafik: Susan Sloth Hansen

Som studerende på Medicin eller Klinisk biomekanik støder man på en lidt anderledes studieform, end den som størstedelen af universitetet er bekendte med. I stedet for semestre benytter studierne sig af moduler, og det medfører ifølge rigtig mange langt hen ad vejen flest fordele. Dog er der noget ved reeksamensformen, der ikke giver helt mening, og dette er i særlig grad kommet frem i lyset under den nuværende coronasituation. 

Vent med at dumpe til forårssemesteret 

Selvom de to studier huser mange studerende, ligger der kun reeksaminer i løbet af sommerferien. Dette er forskelligt fra en bred vifte af andre studier på SDU, hvor der hvert halve år udbydes reeksaminer.  

For at blive klogere på, hvad årsagen til dette er, kontakter jeg områdeleder for undervisning og eksamen, Dorthe Majlund Sørensen, der fortæller mig følgende: ”Idet SUND kører kvartalstruktur, så kører vi modulerne to gange om året. Det vil sige, at man kan tilmelde sig en reeksamen næste gang faget udbydes.” 

Dog er der en vigtig faktor i dette, som de, der træffer de store beslutninger, nok ikke har taget med i overvejelserne: De ordinære eksaminer ligger typisk oven i hinanden, og det resulterer i et kæmpestort pensum, som skal afdækkes i løbet af meget kort tid.  

Hvis man vil have lov til at tage sin reeksamen i ro og mag og med fuldt fokus på det svære stof, så er man nødsaget til at vente til sommerferien. Og derfor lyder der herfra et godt tip: Hvis muligt, så vent for Guds skyld med at dumpe til forårssemesteret, så pensum ikke skal graves frem fra den allerbagerste del af hovedet. 

Med sygdom iblandt os 

Rigtig mange af os vil opleve at dumpe en eksamen eller to (eller endnu flere) i løbet af vores studietid, men selv hvis man er heldig at undgå dette, så kommer man ikke nødvendigvis udenom at skulle tage en reeksamen på et eller andet tidspunkt. Selv den allerbedste studieteknik og de skarpeste huskeregler kan ikke forebygge sygdom. 

Netop nu med tårnhøje coronasmittetal og studerende i isolation til højre og venstre er denne faktor særlig relevant. Der vil være nogle studerende, som enten har siddet eller kommer til at sidde derhjemme med en positiv coronatest, men ellers er friske i hovedet, mens de misser deres eksamen.  

Og netop derfor er det lige nu så vigtigt at spørge, om det ikke snart er på tide, at vi på Medicin og Klinisk biomekanik får indført en vinterreeksamen, som ikke kulminerer med nogen anden eksamen. På andre studier kan det lade sig gøre, og det er med til skabe et sikkerhedsnet for den studerende. 

Dårligere reeksamen-vilkår er kun med til at presse studerende til at møde op til trods for sygdom, feber eller positivt coronatestsvar. Det burde være muligt at møde op til sin eksamen uden at være i fare for at blive smittet med alverdens sygdomme. Ligesom det burde være muligt at melde sig syg til en eksamen uden at skulle bekymre sig ekstra meget om at dumpe. 

Indtil videre må vi tænke i alternativer 

Selvom man kunne have håbet det, er der lige nu ikke udsigter til, at Klinisk biomekanik og Medicin får sig en vinterreeksamen. Derfor er man som studerende indtil videre nødt til at tænke i alternativer.  

Det kan virke uoverskueligt for mange at have to moduler samtidigt. Udover det store pensum, så kan man risikere, at undervisningstimer overlapper, og at eksaminerne ligger samme dag og i forlængelse af hinanden. Det kan afholde mange fra at gøre det.  

Men heldigvis har vi stadig vores sommerreeksamen, som vi må huske at udnytte. Og i takt med, at corona forsvinder mere og mere fra vores samfund, kan vi måske så småt begynde at ligge bekymringer om positive testsvar dagen før eksamen på hylden. For nu må vi nøjes med de få reeksaminer, som er tilgængelige. 

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.