Home Aktuelle opslag Tour de chambre: Campus Kollegiet

Tour de chambre: Campus Kollegiet

0
Tour de chambre: Campus Kollegiet
Forsidebillede: Anton Falzon

I Sund & Heds nye serie besøger vi kollegierne i Odense. Læs med, når vi i denne første artikel besøger Campus Kollegiet.  

Tour de chambre på kollegierne i Odense 

Tour de chambre – du kender det nok som kollegianernes pubcrawl, og det kan ifølge Dansk Sprognævn også beskrives som ”fest på kollegium el.lign., hvor deltagerne går fra værelse til værelse og får en drink på hvert værelse”. Fint nok – men hvad har det lige med Sund & Hed at gøre? 

Nu skal du høre. At finde et sted at bo som studerende er en jungle ulig nogen anden og for at hjælpe dig bedst igennem denne farefulde og intense rejse, laver Sund & Hed en såkaldt Tour de chambre på kollegierne i Odense (bare minus drinken). Vi tager rundt og besøger kollegierne, taler med folkene og får taget billederne. Resten er op til dig.  

Om du er ny eller gammel i Odense, behøver du ikke fremover at takke ja til en bolig udelukkende på baggrund af en på-ingen-måder-vellignende plantegning, næste gang dit tilbud på en studiebolig tikker ind. Følg med og bliv klogere på Odenses mange kollegier! 

Konceptet er inspireret af Uniavisen.dk, der i 2021 har kørt serien ”Tour de chambre: Den store kollegieguide” og bruges med tilladelse herfra. Uniavisen.dk er hele Københavns Universitets uafhængige avis til studerende og ansatte. 

Høj, skinnende og 250 meter fra uni 

Nu er du med på konceptet – så går vi i gang.  

Og som startskuddet på vores Tour de chambre står den på (trommehvirvel) Campus Kollegiet! Ringer navnet ingen klokke, kender du det måske i stedet som ”den meget høje bygning lige ved universitetet med en masse altaner og vinduer”. Siden 2015 har den 50-meter høje bygning budt på 250 møblerede studieboliger af typerne standardværelse (24 m^2), dobbeltværelse (39 m^2) og tilgængelighedsværelse (33 m^2). Bygningen er designet med den samme front hele vejen rundt – så det føles som om, der ikke er nogen bagside. Det betyder også, at alle værelser har egen altan.  

1. til 12. etage huser kollegianerne, og der er på hver etage 21 boliger tilgængelige. Den 13. etage er reserveret SDU-forskere og to mødelokaler, Cloud og Rainbow. På 14. og øverste etage finder du fælleslokalet, Sky, et tilhørende anretterkøkken og en kamplækker tagterrasse.   

Vi har fået en rundtur på kollegiet af formand og næstformand for kollegianerrådet, henholdsvis Victoria Schlup og Magnus Nielsen.  

Billeder: Privat / Teodora Nastasijevic

Masterchef og design fra top til tå 

Vi starter rundturen på Magnus’ etage. Hver etage har tre separate køkkener tilknyttet etagen, så der er tilknyttet syv boliger per køkken. Det ser ud som tre forskelligfarvede køkkenøer i et meget stort rum. Tænk Masterchef.   

”Det er selvfølgelig forskelligt, hvordan man gør det på den etage man bor på, men vi har en regel om, at hvis nogen laver mad her [red. Magnus’ etage], så kan man sagtens gå over til et af de andre køkkener. Så man bruger det, der er tilgængeligt – og så rydder man selvfølgelig op efter sig selv, ” fortæller Magnus. Victoria tilføjer: ”Det er megafedt at kunne komme herud og snakke og låne ting af hinanden og lave ting sammen.”  

Foruden køkkenet byder fællesarealet på et loungeområde med stor sofa, tv og spisebord – alt i dansk design. Nå ja, og så er der også lige et juletræ. ”Ja, vi skulle egentligt have fjernet dem, men så har der været eksamensperiode i januar, så det kom der ikke så meget ud af,” fortæller Victoria med et grin. Det kender vi nok godt alle sammen.  

At have et fællesareal, hvor det er så rigelig plads til noget som et juletræ – og meget mere til – er noget som både Victoria og Magnus er rigtig glade for. Magnus fortæller: ”Nu har jeg også boet på kollegie i England, hvor man bare er i en smal gang med 10 værelser, hvorimod der her er rigtig meget plads, som tilgodeser det sociale. Det betyder noget, det gør det virkelig.” 

Rundturen går videre til Magnus’ værelse.  

Alle værelser har eget badeværelse med bad og toilet. Som noget særligt er værelserne også udstyret med køkkenvask og køleskab, hvilket gør, at beboerne kan få boligstøtte.  

På lige fod med resten af kollegiet er værelserne indrettet med danske designmøbler. ”De fleste ting er supermoderne, så det er altså virkelig lækkert at bo her,” siger Victoria og tilføjer: ”Til gengæld kan det godt blive lidt dyrt, hvis du skal erstatte noget, du er kommet til at ødelægge.” 

Billeder: Privat / Teodora Nastasijevic

International Love (Mr. Worldwide) 

Adspurgt til, hvad de synes om at bo på kollegiet, istemmer både Victoria og Magnus, at de er glade for det. ”Jeg ville være rigtig ked af at flytte, for jeg har bare været så glad for at bo her. Både fordi bygningen jo er vildt fed i sig selv, men det er virkelig også bare menneskerne. som gør det,” siger Magnus. 

Og hvad angår menneskerne, skiller Campus Kollegiet sig lidt ud. Her er nemlig en 50/50-opdeling af danske og internationale studerende med det formål at opmuntre til et internationalt miljø. Noget som drog både Victoria og Magnus til kollegiet.  

”Jeg er selv halv schweizer, så man føler sig lidt mere hjemme. Der er mange forskellige kulturer,” siger Victoria og tilføjer: ”Jeg mødes stadig med to veninder fra Italien og Portugal, som også har holdt jul hjemme ved mig. Det er virkelig et sted, hvor man får venner for livet.” 

Det internationale miljø er også til at mærke i kollegiets læselokale. Lokalet agerer nemlig også bibliotek og byder på en bogreol med bøger i sprog fra alle verdens hjørner. Her kan du tage en bog og stille en anden på dens plads. Victoria og Magnus fortæller, at det er kollegie-tradition, at man efterlader en bog på reolen, når man flytter fra kollegiet.  

Kollegiet med udsigt til Storebælt 

Vi runder turen af på toppen – det vil sige 14. etage. Det er en grå og meget våd dag, da vi besøger kollegiet, men vi bliver fortalt, at der normalvis er udsigt til Storebælt fra kollegiet. Mens vi kigger ud over, hvad vi formoder er Storebælt, spørger jeg ind til, hvad de ønsker, at man som læser skal tage med sig om Campus Kollegiet. 

”Det er en fed bygning. Vi har det godt og er så glade for det. Og så fedt, at sådan noget som A.P. Møller-fonden bare går all in og bygger sådan noget her med kvalitet i fokus og socialt samvær. Det er ikke bare en business. Det er sgu i orden,” siger Magnus.  

Med det konkluderes rundvisningen. 

Læs mere om Campus Kollegiet her.

Sådan ansøger du om at blive en del af Campus Kollegiet.

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.