Home Aktuelle opslag Side sex: Sandt eller falsk?

Side sex: Sandt eller falsk?

0
Side sex: Sandt eller falsk?
Billede: Martin Christiansen

Glemte du også at følge med i den mangelfulde seksualundervisning, du fik i 6. klasse? Har du også hørt rygter fra din veninde om hendes kusines venindes storesøster? Eller din vens storebrors klassekammerats fætter? Der sværmer i hvert fald en del sexmyter rundt, og nogle af dem lyder helt plausible. Andre lyder derimod helt vanvittige. Men hvad er egentlig sandt og falsk?  

1. Alle fostre har på et tidspunkt en vagina 

Falsk, men det er dog sandt, at alle fostre har anlæg til både at kunne udvikle en vagina eller en penis. Selvom fosterets biologiske køn vil være genetisk bestemt allerede ved fertilisation ved henholdsvis XX eller XY-kromosomer, udtrykkes de mandlige og kvindelige kendetegn ikke før syvende fosteruge. SRY-genet som findes på Y-kromosomet kaldes den testisdeterminerende faktor. Genets tilstedeværelse vil signalere til specifikke hormoner og dermed vil testes og de resterende mandlige kønsorganer udvikles. Er genet fraværende, udskilles disse hormonerne ikke, og dermed vil testes ikke udvikles, men de kvindelige kønsorganer etableres i stedet.  

2. Vaginalt udflåd kan affarve trussen 

Sandt. Du har måske lagt mærke til, at der er kommet orange pletter i dine sorte yndlingstrusser? Faktisk er det helt normalt og er et tegn på, at du har et sundt miljø i underlivet. Vagina er selvrensende og danner i den forbindelse udflåd.  Normalt vil udflåd have en pH-værdi mellem 3,5 – 4,2. Er udflåddet til den mere ”sure” side, kan det altså være hårdt for finere trusser i tyndt stof at modstå. Du vil derfor kunne opleve misfarvninger og nogle gange decideret huller i dine trusser.  

Det sure miljø i underlivet skyldes et højt indhold af mælkesyrebakterier, som beskytter mod svamp og andre vaginale sygdomme. Vær derfor opmærksom på ændringer i dit udflåd; herunder i farve, konsistens og lugt, da det kan betyde, at du har erhvervet dig en infektion. 

3. Penis bliver følelsesløs, når man har sex med kondom på 

Til dels sandt… Et amerikansk studie fra 2014 undersøgte effekten af kondomer på penil vibrotaktil sensorisk tærskelværdi hos unge heteroseksuelle mænd. Kort og godt blev det undersøgt, om kondomer virkelig gør penis følelsesløs ved samleje, som nogle af os måske har fået fortalt af tidligere sexpartnere.  

Når vi så siger, at rygtet til dels er sandt, skyldes det, at studiet fandt, at erigerede penisser med kondom har en højere vibrotaktil tærskelværdi. Det betyder vel at mærke ikke, at penis bliver følelsesløs! Blot at det kræver mere stimuli for nerverne end normalt for at kunne lede et aktionspotentiale, og derfor vil penis ikke være lige så følsom.  

Til gengæld er både sædceller og kønssygdomme ligeglade med, om det kræver mere arbejde for dig at komme eller ej. Så har du følelsesrig ubeskyttet sex, må du være klar på eventuelle konsekvenser heraf.  

Vil du selv læse hele studiet, så du er klar med videnskabelige comebacks næste gang, har du her linket.

4. Klamydia kan overføres i vand 

Falsk. Kan du huske i Klovn, hvor Casper og Frank får klamydia af at være i svømmehallen? Du har måske ikke turde hoppe i poolen siden af frygt for selv at erhverve dig sådan en souvenir. Sådan hænger det dog ikke sammen. Klamydia smitter udelukkende fra person til person ved ubeskyttet vaginalt eller analt samleje. Giver du oralsex til en smittet, får du ikke klamydia på kønsdele, men kan få klamydia i svælget. 

Det er altså ikke boblebadet, du skal være bekymret for, men ubeskyttet sex, der vil være smittekilden. Hvordan undgår du så at få klamydia, tænker du? Kondomer er vejen frem. Skulle det dog alligevel glippe, og har du ubeskyttet sex med flere partnere, er det en god idé at lade sig teste regelmæssigt. Skulle det så ske, at testen er positiv, er det ikke værre end et par uger på antibiotika. Bare husk at informere relevante partnere, så de også kan blive testet.  

Læs mere om klamydia og andre kønssygdomme på Sex & Samfund her.

0 0 votes
Article Rating

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments