- Reklame -

I den forrige installation af vores Tour de chambre på Odenses kollegier besøgte vi Campus Kollegiet og blev klogere på, hvad det byder på. Næste stop på turen: H. C. Ørstedkollegiet!

Odenses næststørste kollegie med egen pakkeboks og storskrald 

H.C. Ørstedkollegiet er opført i 1969 og er faktisk Odenses næststørste kollegie (lige efter Rasmus Rask) med plads til 559 beboere fordelt på 479 enkeltværelser og 40 topersoners lejligheder. Kollegiet er placeret på Niels Bohrs Allé og med blot en kort cykeltur kan du befinde dig i centrum, Rosengårdcentret og – vigtigst af alt – på Campus.  

Kollegiet består af tre blokke. Blok 1 og 3 byder på kollegiets 479 enkeltværelser. De er 16 m^2 og består af et værelse, eget badeværelse med toilet og en entré med indbygget skabsplads. Køkkenet deler du med 14 andre personer ud af de 30 (inklusiv dig), som en hel gang består af. Et værelse i blok 1 og 3 koster 1992 kroner i måneden og er inklusiv alt forbrug bortset fra vaskeri.  

Blok 2 består af kollegiets 40 topersoners lejligheder. Her får du en bolig på 46 m^2 med eget køkken, bad og en lille have. Det er et krav, at man er to personer – og her skal mindst én beboer være under uddannelse. Her må du desuden gerne holde dyr. Huslejen for én lejlighed er 3380 kroner og også her er det uden vaskeri. For begge typer bolig er der også inkluderet internet og der er adgang til en stor tv-pakke i tv’erne i fælleskøkkenerne i blok 1 og 3.   

Kollegiet kan desuden blære sig med at have egen pakkeboks og fast storskrald på området – hvor man både kan komme af med sine ting, men også finde nogle godter. En mands skrald er en anden mands guld, som man siger det. 

Vi har fået en rundtur på kollegiet af kollegianerrådsmedlemmerne Cecilie Sonnichsen og Maja Lindskov Jessen.  

Lang vej til kedsomheden 

Vi starter vores rundtur på kollegiets udearealer, som består af grillfaciliteter, store græsområder, fodboldbane, basketballbane og volleyballbane. ”Der plejer at være rigtig meget aktivitet her om sommeren. Der bliver også spillet en del kongespil og ølbowling,” fortæller Cecilie, mens vi kigger rundt. 

 Vi besøger kollegiet på en rigtig forårsdag med fuglekvidder og solstråler, og alle banerne – lige på nær volleybanen – er taget i brug. Maja fortæller, at der i maj måned afholdes turneringer i både basket, volleyball og fodbold for hele kollegiet. Så i tiden op til bliver banerne også flittigt brugt til at træne op til turneringerne. 

Fotos: Private billeder.

Udover turneringer, udnyttes det fælles udeareal også til at fejre kollegiets fødselsdag. ”Kollegiet har fødselsdag i maj, hvilket vi fejrer med fire dages fest: onsdag, torsdag, fredag og lørdag. Det er fire dages fest hvert år, ” fortæller Cecilie og uddyber: ”Vi plejer også at have nogle kunstnere og stand-up og sådan noget. Det er mini-festival i baghaven – med billig alkohol.” 

Kollegiet har desuden et ”almindeligt” festudvalg, som arrangerer cirka fire fester årligt.  

Nå ja – og så er det alt sammen finansieret over huslejen. Altså den på 1992 kroner i måneden.  

Meget for pengene 

Som om det ikke er nok, får du faktisk endnu mere for pengene. Næste stop på turen er nemlig Huset, som er kollegiets helt egen fællesbar, hvor du kan købe øl og cider, når de har åbent torsdag, fredag og lørdag. Derudover lægger Huset hus til (høhø) mange af kollegiets fællesarrangementer. ”Oasen laver arrangementer hernede nogle torsdage engang i mellem. Det er alt muligt, der ikke nødvendigvis involverer alkohol. Det kan være quizzer, græskarudskæring til halloween, juleklip – alt sådan noget,” siger Cecilie.

Fotos: Private billeder.

Udover de sociale arrangementer dækker din husleje også over brug af kollegiets motionsrum, musikrum, sy- og rollespilsrum og brygrum. At sige, du får meget for pengene, er nærmest en underdrivelse. Du kan læse mere om kollegiets mange udvalg her.

Der er noget for enhver smag – men skulle det være sådan, at du synes der mangler et udvalg, som du har en lynende god idé til, så skal du bare hive fat i Kollegianerrådet.  

Man bor her for menneskerne 

Adspurgt til, hvad der er det bedste ved at bo på H. C. Ørstedkollegiet er, fortæller både Cecilie og Maja, at det må være menneskerne. ”Det føles bare som en stor familie, man bor sammen med,” fortæller Maja og Cecilie følger op: ”Ja – hvor alle har cirka samme alder, så man har lidt mere af de samme interesser.” 

Det er især dem, man deler køkken med, som man kommer helt tæt på. Man spiser mad sammen, ser film, spiller spil, fejrer fødselsdage og tager ud laver nogle forskellige ting sammen.  

De er også begge enige om, at noget af det værste ved at bo på kollegiet er, når folk flytter ud. ”Det er virkelig forfærdeligt at skulle sige farvel til dem. Vi har også mange fra mit køkken, der er kommet forbi for at sige hej, lang tid efter de er flyttet,” fortæller Cecilie.  

Fotos: Private billeder.

Hvad angår udskiftningen i beboere er det varierende, hvor ofte folk bor her, fortæller de. Der er en del, der bruger kollegiet som første bolig, når de kommer til Odense og så rykker videre i noget for sig selv. Men der er også en del af den gruppe, der ender med at blive rigtig glade for det og bliver på kollegiet rigtig længe – udover dem, der vælger kollegiet som førsteprioritet. ”Jeg kender også nogle, der er flyttet væk og så er flyttet tilbage igen, fordi de synes det var så rart at være her,” fortæller Maja. 

Er det sådan, at man søger man væk fra kollegiet for at flytte sammen med kæresten, behøver man dog slet ikke at se længere end kollegiet. Kollegiet byder nemlig også på topersoners lejligheder – og her er det populært for kærestepar fra kollegiet at flytte hen. Jeg spørger ind til, om det ofte sker, at folk finder sammen på kollegiet. 

”Ja, det sker ret tit faktisk,” fortæller Cecilie og Maja uddyber: ” Man bor jo også lige op og ned ad hinanden, så man har meget at gøre med hinanden.” Men det sker også ofte, at beboere tager kæresten udefra med, fortæller de.  

H. C. Ørsted giver mange muligheder 

Efter at have besøgt Huset og de forskellige fælleslokaler, der er til rådighed, er sidste stop på turen Cecilies værelse og køkken. ”Værelserne ser ikke så store ud på billederne på hjemmesiden – men det er lige så snart, man tager alle tingene ud, at værelserne ser rigtig små ud. De er ikke store, men man kan få plads til en del,” fortæller hun.  

Det samme gælder badeværelset. Man tager bad med håndvasken, men det fungerer egentligt ret godt, fortæller både Cecilie og Maja. ”Det vigtigste er bare, at man har det,” siger Maja.  

Vi kommer videre til køkkenet, som er fuldt udstyret med service og køkkenredskaber. Hver beboer får en hylde i køleskabet, en skuffe i fryseren og et køkkenskab for sig selv. Cecilie uddyber: ”Man behøver i princippet ikke have nogle køkkenting selv – alt sådan noget som gryder, pander og så videre er der tilgængeligt. Så ender man tit med lige at have en kniv eller lidt ting selv, fordi der er noget man foretrækker.”  

Hvert andet år får alle køkkenerne desuden penge til at købe ting, der mangler eller skal fornyes. Noget som også sker via den efterhånden famøst billige husleje. ”Det er utroligt, hvor meget man får for ikke ret mange penge. Det er, fordi det er selvejende – der er ingen, der skal tjene penge på det,” fortæller Cecilie. 

Mens vi runder af, spørger jeg ind til, om der er nogle afslutningsvise kommentarer. ”Hvis man virkelig har lyst til at udvikle sig socialt, komme til nogle fester en gang imellem eller bare se en masse film, så er H. C. Ørstedkollegiet stedet til det,” siger Maja og Cecilie tilføjer: ”Vi er vilde med Disney-film.” 

Med de ord slutter vi rundturen. 

Links 

Læs mere om H. C. Ørstedkollegiet her.

Du ansøger om at blive en del af kollegiet igennem Studiebolig-Odense her. Du kan også læse mere her.

Ønsker du en rundvisning af kollegiet er du velkommen til at kontakte Kollegianerrådet på deres hjemmeside eller via mail på raadet@hcokollegiet.dk

 

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.