
De fleste af os studerende er vant til en travl hverdag. Vi har ikke tid til at følge med i alt det, som der lige nu rører sig på arbejdsmarkedet, og vi kan ikke overskue det store billede omkring karrieremulighederne. Men faktisk er der hjælp at hente hos Karrierevejledningen på SDU.
Få luftet tankerne
Over for lokale U82 på universitetet ligger Karrierevejledningen. Her står 10 karrierevejledere klar til at hjælpe med alle tænkelige spørgsmål om uddannelse og karrieremulighederne. Hver dag mellem 10-14 er der vejledere på kontoret, og vi har talt med en af disse vejledere, Pernille Bech-Jacobsen.
Pernille fortæller: ”Hvis der er noget, man har brug for at få snakket om, kan man sagtens bare kigge ind hos os. Enten er der tid til en snak med det samme, ellers så booker vi sammen en tid. Man kan også booke en tid online.”
Der kan være rigtig mange grunde til, at man har brug for en snak med en karrierevejleder. Pernille fortæller, at noget af det allervigtigste ved Karrierevejledningen er, at den giver mulighed for, at man som studerende kan få luftet tankerne, sagt bekymringerne højt og få nogle nye perspektiver på de tanker, man går med. ”Verden er ofte meget lille, når man sidder alene med sine overvejelser,” tilføjer hun.
Herudover er alle karrierevejlederne på SDU superdygtige og har fingeren på pulsen inden for, hvad der sker i verden uden for UNI. ”Man kan naturligvis også få kvalificeret hjælp og direkte feedback på helt specifikke overvejelser, når man søger hjælp hos Karrierevejledningen,” fortæller Pernille.
De typiske bekymringer
Selvom hver enkelt studerende står i en unik situation, er der visse bekymringer, som går igen. ”Ofte møder vi studerende, som egentlig bare godt vil vide, hvad de kan med deres uddannelse. Det er ofte de lidt bredere uddannelser, hvor man kan gå flere veje,” fortæller Pernille.
Karrierevejlederne har kendskab til arbejdsmarkedet og ved en masse om de veje, man kan gå med de forskellige uddannelser. Dog spiller den studerendes egen oplevelse af uddannelsen og interesser også en meget vigtig rolle i samtalen.
Her forklarer Pernille følgende: ”Vi finder sammen ud af, hvad den studerende faktisk synes er spændende og hvilken vej, den studerende gerne vil gå. Vi sparrer meget gerne om de valg, der så skal tages – det kan blandt andet være hvilke valgfag, praktiksteder og studiejobs, som kunne se godt ud på et CV.”
En anden bekymring, som karrierevejlederne også typisk møder, er de studerendes tvivl om, om de er landet på rette hylde. ”For nogen kan det være meget angstprovokerende pludselig at finde ud af, at man ikke vil læse, det man læser, alligevel,” uddyber Pernille, og tilføjer så: ”Det oplever vi især hos medicinstuderende, som har arbejdet hårdt for at komme ind på studiet.”
Hvad leder arbejdsmarkedet efter?
Som ung og med begrænset erfaring inden for arbejdsmarkedet, kan der være mange spørgsmål, som man ikke har en jordisk chance for selv, at kunne besvare.
Pernille møder ofte spørgsmål som: Hvad er det, der vejer på et CV? Kan jeg komme til at skyde mig selv i foden, ved at skrive bestemte ting? Hvor meget betyder mine karakterer? Hvad siger de til, at jeg ikke har haft et studiejob?
”Vi kender til en masse tendenser og kan med vores viden give de studerende et godt grundlag at tage beslutninger og valg ud fra,” uddyber hun.
Et godt CV er indgangen til arbejdsmarkedet – og netop derfor er der hos Karrierevejledningen også fokus på CV’et. Man kan derfor booke en tid, hvor man sammen med en vejleder får feedback på ens CV og tager en snak om, hvordan det kan optimeres og blive endnu bedre.
Tilbuddet om vejledning er åbent for alle studerende, men Pernille fortæller samtidigt følgende: ”Man er også velkommen hos os et år eller to efter man er færdig – eller faktisk helt indtil ’første job’.”
Onlineunivers og arrangementer
Karrierevejledningen har også et stort onlineunivers. Pernille knytter en kommentar til dette: ”Vi oplever ofte, at de studerende gerne vil finde ud af tingene selv.”
Inde på hjemmesiden kan man finde et hav af informationer, som man kan prøve kræfter med først, hvis man foretrækker det på den måde. Herudover har vejlederne på SDU lavet en podcast, som hedder ”Karriereland”, hvori de blandt andet tager ud og interviewer virksomheder, og vender forskellige emner sammen.
Er man lidt nysgerrig på det hele, er det også muligt at deltage i et af de mange arrangementer, som Karrierevejledningen arrangerer. Fra d. 7-9. juni afholdes Karriere KickOff. Her er programmet spækket med en masse relevante og spændende workshops og foredrag, se blandt andet:
- Drop karrieren og få et arbejde – inspirationsoplæg med Anne Glad
- Kompetenceworkshop
- Ansøgnings/CV-workshop
- Paneldebat: Sådan rekrutterer arbejdsgiverne.
Læs mere om disse og andre arrangementer her.
Står du med nogle tunge overvejelser, er lidt usikker på præcis hvilken retning, du gerne vil gå, eller vil du egentlig bare godt vide lidt mere om arbejdsmarkedet uden for UNI? Så kan du altid hente hjælp hos Karrierevejledningen. Find deres kontaktoplysninger på mitsdu.dk/karriere.