- Reklame -

Af gæsteskribent John Butler Wang

For cirka bare tre måneder siden sad jeg spændt i en bil på vej fra Hirtshals og ned igennem Danmark. Jeg skulle til et nyt land, en ny by og et nyt liv som norsk studerende på Syddansk Universitet. Fra jeg første gang gik igennem dørene til universitetet, og så vandrede omkring i mange minutter for at finde frem i den enorme lufthavnslignende bygning, som er Campus Odense, og frem til nu, har jeg oplevet meget og gjort mig mange erfaringer. Fem af dem vil jeg gerne dele med dig. Dig, som måske har været igennem dette tidligere, eller dig, som lige har fået en mail om, at du skal begynde på SDU som norsk studerende  

#1. Det danske sprog ligner norsk, men pas på

Da jeg skulle afsted til min første dag på studiet læste jeg, at der skulle serveres ”frokost” til de studerende. Derfor spiste jeg ikke norsk frokost den dag, og gik sulten frem til kl. 13.00. Det viser sig nemlig, at frokost i Danmark betyder det, vi nordmænd og englændere kalder lunsj og lunch.  

På din vej til at kunne tale godt dansk findes der mange flere mulige misforståelser, så her er en lille ordliste: 

  • Rar – (på norsk) mærkelig – (på dansk) hyggelig, venlig. 
  • Svær – (på norsk) stor – (på dansk) vanskelig. 
  • Flink – (på norsk) dygtig – (på dansk) sød, venlig. 
  • Kneppe – (på norsk) sete fast knapper i knaphul – (på dansk) have sex.  

Kort sagt er det sandsynlig, at du kommer til at gøre fejl når du først begynder at tale dansk, og nogle af disse fejl kan være komiske. Det er vigtigt at du forsøger at tale alligevel, og det værste der kan ske, er at du får et godt grin med dine venner. 

#2.  Tal ofte og meget med mange

Du har sikkert lagt mærke til, at du ofte kan føle dig på uden for lokalsamfundet, når du er på ferie i udlandet. Alle taler om et eller andet, og du forstår næsten ingenting af det. Sådan føltes det for mig, da jeg mødte mine danske medstuderende første dag. Det er nemt at føle sig usikker i mødet med dette og isolere sig. Jeg vil stærkt opfordre til at gøre det modsatte. Tal med dine medstuderende, så ofte du får mulighed til det. Ikke bare lærer du bedre dansk af det. Det er også en fantastisk mulighed til at få nye venner fra starten af. Jeg kan omtrent garantere, at man med dette som udgangspunkt kommer godt ind i det danske samfund på nogle få måneder. 

#3. Cyklen er fantastisk 

I Norge opfordres vi ofte til at bruge cykel som transportmiddel. Det er bedre for miljøet, den fysiske sundhed og ifølge mange et bedre humør. Problemet med cykling i vores gamle liv i Norge har ofte været bakker. Det er ingen, der ser frem til 20 % stigning op efter en hård dag på studiet, og derfor er der mange som vælger den fra. Her i Danmark er dette ikke et problem. Hver dag er cykelstativerne uden for universitetet tæt med cykler fra hele Odense. Cykler er mange studerendes (og andre odenseaneres) foretrukne transportmiddel, og dette gør livet som cyklist nemt. På hver eneste store gade findes det et felt kun for cykler, egne trafiklys for dem og der findes til og med det, man kan kalde motorveje for cykler, der går lige igennem byen. Selv cykler jeg 25 minutter til skolen hver dag, og jeg ser det som mit bedste transportalternativ. Get on your bikes and ride! 

#4. Gør en ekstra indsats tidligt 

Da jeg var til min første forelæsning på medicinstudiet, kunne jeg knapt forstå noget af det, forelæseren sagde. Du er ikke alene om dette som udenlandskstuderende. Dette gør det selvfølgelig svært at lære et helt nyt fag og kan lede til noget fortvivlelse. Den løsning, jeg fandt til dette, var at være godt forberedt. Se præsentationen, forelæseren skal holde igennem før timen og læs siderne i bogen bagefter til eksempel. Dette vil gøre det nemmere for dig at lære, selv når du ikke forstår sproget godt nok.  

#5. Alt vil gå godt 

Der er meget, man kan bekymre sig over, når man begynder som ny studerende fra et andet land. Det kan være fagligt eller socialt. Det kan handle om bolig eller transport. Det kan være små eller store ting, som gør os nervøse eller usikre. Jeg var nervøs for mange ting, da jeg begyndte på SDU. Nu, tre måneder senere, er livet som norsk student i Danmark, som det skal være. Jeg håber, I også kommer over ”kneika”, som vi siger, så I også kan ha’ det dejligt som norsk studerende i Danmark. 

Held og lykke! Lykke til! 

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.