
I denne ekstraordinære udgave af Tour de chambre besøger vi ikke et kollegie i Odense, men kommer i stedet med en guide til, hvordan du får fat i en studiebolig. Læs med og bliv klogere på boligsøgning som studerende i Odense!
Først og fremmest – hvad er det nu lige en studiebolig er?
En studiebolig er en særlig type bolig for studerende. Boligen er typisk mindre og billigere end en almen bolig. Det betyder også, at du med en studiebolig kan komme ud for, at der kun er et tekøkken i lejligheden, et lille køleskab, et badeværelse, som skal deles og andre lignende omstændigheder.
For at blive lejer af en studiebolig er der desuden visse krav, som skal overholdes. Man skal enten være studerende på en SU-berettiget uddannelse, studerende med læreplads, studerende på forberedende grunduddannelse eller ph.d.-studerende berettiget til SU.
Der er dog mange måder at bo på – og du behøver ikke at bo i en studiebolig. Du kan for eksempel også bo i en almen bolig for dig selv, i et bofællesskab eller noget helt tredje. I denne artikel kommer vi ind på de forskellige muligheder, der findes.
Studiebolig-Odense
Når man søger studiebolig i Odense, er den vigtigste hjemmeside at kende Studiebolig-Odense. Studiebolig-Odense er en sammenslutning af seks boligorganisationer i Odense, som sammenlagt har cirka 3500 ungdoms- og kollegieboliger, i hele Odense, i forskellige størrelser og prisklasser.
Studiebolig-Odense er et forsøg på at lette boligsøgningen for kommende- eller nuværende studerende i Odense, ved at samle boligudbuddet, så studerende kun har et sted, som de behøver at søge.
Tag-over-hovedet garanti
For studerende bosiddende udenfor Odense Kommune gælder noget, som hedder “tag-over-hovedet garanti”. Det er et særligt tilbud om at få en midlertidig bolig i Odense i forbindelse med studiestart – så man ikke står uden tag over hovedet.
Der er nogle regler forbundet med at være søger ved studiebolig-Odense, både som almindelig søger og når man søger “tag-over-hovedet garanti”. Det er vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i dem, for at du ikke mister din anciennitet og ansøgning. Du kan læse mere om dem her.
Kollegier
Nogle kollegier står udenfor boligselskaber og derfor også udenfor platformen studiebolig-Odense. Disse har en anden ansøgningsproces, hvor du skal søge ved kollegiet direkte. Hvis du støder på et kollegie, som ikke bruger studiebolig-Odense, skal du forhøre dig ved kollegiet om, hvordan ansøgningsprocessen er.
Nogle kollegier i Odense som skal søges direkte, er Campuskollegiet, PFA Kollegiet og Andelskollegiet Glanshatten. Det er ikke en udtømmende liste – så vær ikke overrasket, hvis du støder på et kollegie, som ikke er en del af studiebolig-Odense.
Sund & Hed har besøgt både Campuskollegiet og PFA Kollegiet, som du kan læse mere om her og her.
Ungdomsboliger.dk
Ungdomsboliger.dk er en hjemmeside, der leder dig videre til hjemmesiderne for kollegie- og ungdomsboliger i hele Danmark. Du finder genvejene til kollegie- og ungdomsboliger i Odense her.
Gode gamle Facebook. Hjemmesiden kan efterhånden bruges til alt – og boligsøgning er ingen undtagelse. Du finder nok ikke en decideret studiebolig, men du kan sagtens finde en enkelt-mandslejlighed eller en delbar bolig. Det er også et oplagt sted at kigge, hvis du er interesseret i at bo i et bofællesskab. Du kan enten blive en del af et allerede etableret fællesskab – eller måske starte dit eget?
Søgningen foregår primært i Facebook-grupper, som du kan finde frem til ved at søge efter variationer af ”bolig Odense” i Facebooks søgefelt.
Derudover – brug dit netværk! Lav et opslag på din profil og hør om du er så heldig, at en af dine venner eventuelt kender nogen, som kender nogen.
Almindelige boligselskaber
Der findes mange almene boligselskaber i Odense, som du også sagtens kan søge ved som studerende. Du får ikke den særlige pris, som følger med en studiebolig – men til gengæld behøver du heller ikke at flytte ud, når du færdiggør din uddannelse.
En god ressource at kende i den sammenhæng er BoligØen, som er Fyns almene boligportal. Det er et samarbejde mellem 5 boligselskaber på Fyn og giver dig adgang til mere end 21.000 boliger på Fyn.
Du skal dog opmærksom på at der, selvom man kan få fortrinsret i nogle situationer, kan være lang ventetid på boliger fra almene boligselskaber.
BoligPortal
BoligPortal beskriver sig selv som Danmarks største lejeboligportal. Her kan du finde både værelser og lejligheder med tidsbegrænset- eller ubegrænset leje. Vær dog opmærksom på at det koster penge at være bruger på hjemmesiden – mere specifikt koster det 339 kroner hver 28. dag.
Findroommate.dk
Findroommate er en boligportal specifikt for roommate-situationer. Også her kan du finde både større og mindre lejligheder, tidsbegrænset eller ubegrænset samt én enkelt eller flere roomies. Her skal du dog også være opmærksom på, at medlemskab ikke er gratis – det koster 349 kroner hver 28. Dag.
Boligstøtte
Afslutningsvist – boligstøtte! Du har nu fået nogle bud på, hvor du kan starte din boligjagt. Men noget, der er vigtigt at have i mente, når du kigger på boliger, er at du som studerende, også kan have ret til boligstøtte.
Boligstøtte er et skattefrit beløb, som du kan modtage som et tilskud til din husleje. For at modtage boligstøtte er det et kriterie, at din bolig har eget køkken og at du bor fast i boligen. Hvorvidt du kan få boligstøtte (og i så fald hvor meget), afhænger af et par ting blandt andet din indkomst, huslejen og boligens størrelse. Du kan læse meget mere om boligstøtte her, hvor du også både kan beregne din eventuelle boligstøtte samt søge.
Held og lykke med din boligsøgning!