- Reklame -

Det kan godt blive trættende at sidde med næsen i bøgerne hele tiden. Nogle gange går hele lægejobbet i glemmebogen, og motivationen rammer bunden. Eller også savner man praktisk erfaring. Der er dog mange muligheder for at komme afsted på et præklinisk ophold ved siden af studiet.  

 

Hvad er det?

Præklinik er et ophold på en afdeling, hvor man endnu ikke har haft de kliniske fag på studiet. Det er oplagt at prøve; især under bacheloren, hvor klinik kan føles mangelfuldt.  

 

IMCC – Exchange  

Exchange hos International Medical Cooperation Committee, som i mundtlig tale kaldes IMCC, giver en unik mulighed for at udforske sundhedsvæsenet i udlandet.  

Et ophold med Exchange koster 3.600 kroner og dækker over bolig, mindst ét måltid om dagen og ekspedition. Inden d. 15. november hvert år er det muligt at ansøge om en plads i et givent land. Her er der ofte mere end 30 forskellige lande at vælge imellem. For at kunne ansøge skal man være medlem af IMCC, som koster 95 kroner årligt.

Det varierer fra land til land, hvilket semester de kræver, men som udgangspunkt vil lande, som tilbyder prækliniske ophold, ønske, at 2. semester er bestået. Pladserne uddeles ved lodtrækning, hvor frivillige har en fordel. I 2018 blev 75% af pladserne dog uddelt til dem, som ingen fordel havde.  

Hvert år sendes op mod 60 studerende afsted på et fire ugers klinikophold. Medicinstuderende har besøgt lande som Egypten, Japan og Rwanda. Så er der et land, du gerne vil besøge og få klinisk erfaring, er det oplag at slå de to sammen.  

Er du mere nysgerrig, kan du læse mere her.  

 

Bland-selv klinik 

Med Bland-selv klinik har du mulighed for at besøge to forskellige afdelinger på sygehus Sønderjylland enten i Sønderborg eller Aabenraa. Du har mulighed for at ønske mellem flere afdelinger. Det er blandt andet muligt at ønske ophold hos kirurgisk afdeling, børne-og ungdomspsykiatri, fødsler og kvindesygdomme eller måske vil du gerne prøve at køre rundt i lægebilen?  

Opholdet varer fra d. 7. – 18. august 2023, hvor man vil være på en afdeling i 3-4 dage. Undervejs er der udover klinikdagene færdighedstræning og sociale aktiviteter. Opholdet er gratis, og der tilbydes også boliger tæt på sygehusene. Man er afsted med cirka 20 andre studerende, og der er ingen semesterkrav.  

Du kan allerede nu ansøge om en plads, det kræver blot at du får sendt en kort begrundet motivation for at tage af sted, samt en nummeret liste over afdelingerne du ønsker at besøge. Læs mere her og læs hvordan hvordan vores skribent oplevede sit ophold her.

 

Skriv selv til en afdeling 

Hvad nu hvis jeg bare gerne vil snuse til et helt tredje speciale? Frygt ej, du kan selv tage kontakt til afdelingerne. Er der et speciale eller en bestemt afdeling, du er nysgerrig på, så kan du skrive en mail til den uddannelsesansvarlige overlæge eller sekretær og høre om muligheden for at besøge dem. Inde på sygehuset og afdelingernes hjemmeside kan du ofte finde en mailadresse på en kontaktperson.  

Du kan skrive om din motivation for at besøge den afdeling, samt hvor langt du er og hvornår eller i hvilke perioder du kan besøge dem.  

De fleste afdelinger er som udgangspunkt interesseret i at have medicinstuderende på besøg og altid glade for at besvare spørgsmål. Det er dog godt at være ude i god tid, og det kan anbefales, at du tager kontakt til afdelingen 2-3 måneder, før du ønsker at besøge dem. Nogle specialer er mere populære end andre, og hos de afdelinger skader det ikke at skrive seks måneder før.  

Har du måske lyst til at komme lidt længere væk, kan du endda prøve lykken hos de forskellige afdelinger på Færøerne eller Grønland.  

Til slut er der ikke andet end at ønske dig god fornøjelse med dit klinikophold! 

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.