Home Aktuelle opslag Bland-Selv-Klinik i Aabenraa og Sønderborg  

Bland-Selv-Klinik i Aabenraa og Sønderborg  

Bland-Selv-Klinik i Aabenraa og Sønderborg  
Bland-selv klinik i Aabenraa og Sønderborg. Foto: Sandra Magdalena Justinussen

I sommer fik jeg muligheden for at deltage i bland-selv klinik: Et koncept, hvor jeg besøgte tre forskellige afdelinger over tre uger på Sygehus Sønderjylland i Aabenraa. Min oplevelse tilbød at følge med til forskellige operationer; herunder et kejsersnit, samtidig med, at sommeren blev nydt i godt selskab med andre studerende.   

 

Konceptet 

Bland-selv-klinik er et præklinisk ophold, hvor du som medicinstuderende har mulighed for at besøge to forskellige afdelinger på Sygehus Sønderjylland i Aabenraa og Sønderborg i 2023.  

Det er cirka 20 studerende, som tager afsted, og der bliver tilbudt bolig i nærheden af hospitalet. Det er også to sociale uger, hvor man er i godt selskab med andre medicinstuderende, og så er opholdet er gratis. Der er plads til alle medicinstuderende uanset semestertrin.    

Ansøgningsprocessen består af en kort beskrivelse af din motivation og en liste over, hvilke afdelinger du ønsker at besøge.  

Jeg har ingen tilhørsforhold til Sønderjylland, og udover interessen for et præklinisk ophold, så var det en måde at se, hvilke muligheder der er ved en fremtidig KBU. Ja, der er lang tid til, men det har allerede nu givet mig en fornemmelse af, hvad Sønderjylland og et mindre hospital kan tilbyde.   

Jeg var så heldig at besøge gynækologisk og obstetrisk afdeling, mave-tarm kirurgisk afdeling og anæstesiologisk afdeling.  

 

Dagsprogram 

Dagene startede ofte ud lidt i 8.00 til morgenkonference, hvor dagens opgaver blev fremlagt, og gårsdagens hændelser overleveret.  

Jeg var med anæstesien inde og se et kejsersnit samt flere traumekald. Jeg fik også mulighed for at øve perifer venekateter-anlæggelse og ventilere under en operation. Den mest mindeværdige oplevelse var at være med i vask og hjælpe til under en Holm-operation, hvor en del af tarmen blev fjernet.  

Flere havde muligheden for at køre med lægebilen en hel dag som observatør. Da jeg søgte, var der mere end 15 forskellige afdelinger at ønske besøg hos. Så der er hel sikkert også en afdeling, som du synes er interessant.  

Dagen sluttede som oftest ved en 15-tiden alt efter, om der ville være noget spændende at opleve senere på dagen.  

 

Et socialt ophold 

Udover det faglige, som hverdagen blev fyldt ud med, boede vi flere studerende i lægeboligerne nær hospitalet i Aabenraa, og i weekenderne arrangerede Sygehus Sønderjylland flere ture. Vi var selvfølgelig en tur til Sønderborg og spise et ‘Sønderjysk kagebord’ – en mættende oplevelse skal det hilses og siges! Vi var også ude og klatre og spise store mængder af pandekager. Hvis du tænker, at to uger vil blive ensomt, eller at det vil blive kedeligt, må du gerne tro om.  

 

Du må godt være der 

Det var første gang, jeg var på hospitalet som medicinstuderende, og det var lidt af et chok. Jeg troede inden opholdet, at jeg havde forberedt mig på at være en ”god” medicinstuderende for de andre læger på afdelinger – ikke at være i vejen, men samtidig være engageret. En ret så umulig opgave fandt jeg hurtigt ud af. For hvordan kan man være opsøgende uden at være i vejen? I mit tilfælde endte det med at spænde ben for min læring.  

Derfor er den største læring, jeg virkelig har taget til mig, at jeg som medicinstuderende godt må fylde på afdelingerne. Følger du en læge, som ser dig som en klods på benet, så sig det højt og bed om at følge en ny læge. Det må du godt. Eller måske vil du gerne have lidt praktisk erfaring, så skal det ikke være frygt, som afskrækker dig fra at spørge. Det værste, der kan ske, er, at du får et nej. Så opsøg det, du synes er spændende. Hvem ved – måske du får muligheden for at prøve noget nyt?  

Har det vakt din interesse, kan du læse endnu mere om bland-selv klinik her.

 

0 0 votes
Article Rating

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments