
Forfatter: SANS Odense
Du er lige startet på medicinstudiet og med begejstring og ivrighed efter endelig at lære om menneskekroppen og de sygdomme, der kan ramme den, går du i gang med at læse ”Genesers histologi”. Allerede her stifter du bekendtskab med neuronet, en helt speciel celle, der med sin evne til at generere og lede elektriske impulser, styrer og kontrollere din krops aktiviteter. Du synes, det er vældig interessant, men eftersom, du er stresset over din kommende eksamen, vælger du at lade det spændende neuron ligge for nu for i stedet at lære, hvad ”den egentlige bindevævscelle” er. De efterfølgende semestre er tiden også knap, og det eneste, du kan nå at lære om nervecellernes spændende funktion forbeholdes de 40 slides fra standardsvar om nervebaner, som du blot vælger at memorere – specielt den meget udførlige beskrivelse om nerveaktiviteten under den kvindelige orgasme. Endelig når du til 5. semester, hvor du får faget ”Hjerne og sanser”. Du får pludselig indblik i neurologien, hvor du lærer om, hvorledes hjernen og nerverne spiller en helt central rolle for kroppens funktioner. Din forståelse for menneskekroppen løftes pludseligt til et højere niveau, idet mange af de ting, du blot lærte udenad før, nu pludselig giver mening.
Et kursus bliver til
Forståelse for neurologien er helt central, når det kommer til at forstå, hvordan vi fungerer som vi gør. Derfor er det på mange måder ærgerligt, at det først er så sent på studiet, at man får bekendtskab med faget. Kunne man tænke, at studerende allerede på starten af bacheloren ville finde det givende og spændende at få en smagsprøve på neurologien? Dette spørgsmål blev grundlaget for, at vi i SANS Odense besluttede at lave et kursus for medicin- og biomekanik studerende på starten af bacheloren, for således at tilbyde de studerende en intro til neurologien. Mange overvejelser blev gjort i forhold til, hvad sådan en intro skulle indeholde, for hvordan vækker man egentlig bedst de studerendes interesse for faget? Det er meget at forlange, at travle studerende har overskud til at cykle igennem Odense (en by der bygget således, at man altid cykler i modvind) for at deltage i kursus en kold torsdag aften. Hvis man skal lave et attraktivt kursus, så må man derfor tilbyde noget, som kursusdeltagere finder sjovt. Af denne grund blev det valgt, at kurset skulle tage udgangspunkt i de praktiske færdigheder inden for neurologien. Ideen var, at studerende på denne måde har mulighed for at prøve kræfter med diverse neurologiske undersøgelser såsom test af hørelsen og undersøgelse af ekstremiteter, samt lejlighed til at slå deres læsemakker med en reflekshammer (hvis de nu havde været særligt irriterende på det sidste).
Alle kan være med!
Den neurologiske undersøgelse er hjørnestenen i neurologisk udredning og er relevant både under studiet og i arbejdslivet – uanset hvor man ender. Færdigheder inden for disse undersøgelser kan man ikke komme i gang med for tidligt, idet det med sikkerhed er egenskaber, der kommer en til gode. Kurset, som blev navngivet ”intro til neurologisk undersøgelse”, har fokus på at vise de mest centrale undersøgelser inden for neurologien i kombination med korte og præcise forklaringer af det faglige. Lige præcis det faglige indhold er sat til et niveau, hvor den viden der formidles, er noget alle kan forholde sig til, uanset hvor langt man er på studiet. Den 1. marts bød SANS de første deltagere velkommen til kurset, hvor vi var utroligt glade for at se studerende fra flere forskellige årgange. Vi havde en enormt hyggelig aften med en masse kage, fede undersøgelser og hyggeligt samvær med medstuderende. Vi er spændte på at udvikle kurset endnu mere og glæder os til at se et nyt hold af studerende og andre interesserede til næste semester!