- Reklame -

Hvad er det så lige, man som studerende på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet kan arbejde med ved siden af studiet? Som hovedregel er mulighederne næsten uendelige, hvis man har det nødvendige gåpåmod og spiller sine kort rigtigt; hvis man ikke selv opsøger mulighederne, så opstår de ikke. Nedenfor vil vi forsøge at nævne en lang række jobmuligheder og beskrive dem. Måske er der en eller flere, der lyder interessante.

Flere arbejder med sundhedstjek af medarbejdere på forskellige virksomheder. Foto: Photostock

Fælles for mange af de studiejobmuligheder, der findes, er, at ansøgerfeltet ofte overlapper de forskellige studieretninger imellem.
Studerer man på en sundhedsvidenskabelig studieretning, giver det nemlig ofte adgang til en lang række jobs. Der er selvfølgelig en del jobs, der henvender sig meget målrettet til én bestemt studieretning, da man på nogle studieretninger opnår en række specielle færdigheder, der specifikt efterspørges. Men ganske mange jobs kan søges af de fleste sundhedsfaglige studerende.
Derfor kan det aldrig skade at tjekke jobmulighederne ud for de andre studieretninger; om ikke andet så for inspirationens skyld.

Jobs til især medicinstuderende og kiropraktorstuderende

Det er ikke en hemmelighed, at man som medicinstuderende har en stor vifte af studiejobmuligheder, hvorfor en stor del af de nedenfor beskrevne jobmuligheder henvender sig til især denne studieretning.
Studerende på kiropraktoruddannelsen har nogenlunde parallelle uddannelsesforløb de første tre år, hvorfor mange af de nedenfor beskrevne jobmuligheder også gør sig gældende for studerende på klinisk biomekanik.

Sygeplejevikar og fastvagt

Rigtig mange medicinstuderende arbejder som sygeplejevikarer eller fastvagter på både hospitalsafdelinger og på psykiatriske afdelinger.
Her hjælper man personalet med patienter, der kræver særlig pleje eller opmærksomhed.
Det er et job, der giver god erfaring og kan være med til at ruste en til at kunne begå sig på en hospitalsafdeling, både med hensyn til det rent praktiske, men også det kommunikative aspekt.
Derudover er det yderst velbetalt arbejde, især hvis man er frisk på at arbejde på skæve tidspunkter af døgnet, hvor andre ellers ikke gider.

Lægevikariater er blevet mere og mere populære og eftertragtede. Foto: Photostock

Hvis man er medlem af FADL, kan man arbejde for deres vagtbureau, men der findes også mange andre alternativer, såsom vikarbureauet Medikom, der udbyder attraktive vagter primært på Fyn og i trekantsområdet.
Der er også muligheder som handicaphjælper, her er det bare at google rundt. »Bruger – Hjælper Formidlingen« kan være et godt sted at starte med at kigge.
Alle kan søge, hvis man har lyst til et job med medmenneskelig kontakt og fin løn.

Job på afdelingerne

Når man kommer lidt længere hen i sin uddannelse som medicinstuderende, åbner der sig nye studierelevante jobmuligheder, der kan være med til at give uvurderlig erfaring.
Man kan blive ansat på mange afdelinger som studentermedhjælper til journal- og epikriseskrivning, det er bare at tage tyren ved hornene, møde op og spørge sig omkring.
Hvis man netop har været på klinikophold på en afdeling og gjort en god figur, benytter mange sig af muligheden for at spørge til jobmuligheder som studentermedhjælper.
Udover at skrive journaler eller epikriser har mange afdelinger også ansat medicinstuderende til at varetage forskellige ambulante funktioner. Det er forskelligt fra afdeling til afdeling, hvilke arbejdsopgaver der kan varetages af studerende, men der er gode muligheder for at få en masse patientkontakt og erfaring, samt, ikke mindst, flere penge på lommen.

Praksisarbejde og sundhedstjek

Mange praktiserende læger og kiropraktorer ansætter medicin- eller kiropraktorstuderende som medhjælpere i deres praksis – det er sjældent stillinger, der slås op, hvilket er generelt for mange studiejobs i sundhedssektoren.
Man skal ud og opsøge det selv eller benytte sig af den gyldne mulighed, når den opstår.
Det kan være hjælp i receptionen, hjælp til blodprøvetagning, EKG-optagelse eller måske endda konsultation af patienter i travle tider eller ved sygdom.

Et job ved siden af studiet kan give en tiltrængt vitaminindsprøjtning til en skrantende sparegris. Foto: Ambro

Der ansættes også studerende som en slags sundhedskonsulenter til at lave sundhedstjek af medarbejdere på virksomheder.
Flere firmaer som for eksempel Prescriba og Crecea har specialiseret sig i lige netop dette, ligesom foreninger, som for eksempel Hjerteforeningen, tilbyder sundhedstjek; her kan man få sig et job, der særligt styrker ens kommunikative egenskaber og kan være guld værd senere hen.

Lægevikariater

Mange prøver kræfter med et lægevikariat, som vi beskrev i Sund & Hed nummer 5. Det har man mulighed for, når man når et års tid hen i sin kandidatuddannelse.
Mange river et halvt eller endda et helt år ud af studietiden, hvor de søger ansættelse som lægevikar på en hospitalsafdeling.
Mange ansættes i skadestuen eller på medicinske afdelinger, hvor de arbejder selvstændigt, men selvfølgelig under ansvar af en mere erfaren læge.
Som lægevikar kommer man som medicinstuderende næsten ikke tættere på, hvad der venter forude, og det kan give enestående erfaringer og ikke mindst selvtillid som sundhedsprofessionel.
Hvis man ikke har andet at give sig til og er frisk på nattevagter og vagter i weekenderne, kan man også spare en flot sum penge op, som kan forsøde ens resterende studietid gevaldigt.

Universitetsjobs: undervisere

Rigtig mange jobmuligheder åbner sig via Syddansk Universitet, der inden for de fleste studieretninger ansætter studerende som instruktører og undervisere i forskellige fag for studerende på de lavere semestre.
Disse jobs rummer særligt muligheden for at udbygge ens formidlingsevner, samtidigt med at man selv får genopfrisket sin basalviden.
Man kan undervise i alt lige fra hjerte- og lungefysiologi, videnskabsteori og syrebaseøvelser til dissektion, anatomi og histologi. Mulighederne er store, og lønnen er langt fra dårlig.
Jobbene som underviser slås ofte op i Sund & Hed, på sdu.dk eller på e-learn, og ellers kan man prøve at spørge sig frem hos de forskellige modulsekretærer, -tovholdere og -undervisere.

Universitetsjobs: færdighedstræning

På medicin- og kiropraktorstudiet er færdighedstræning en stadigt større del af studiet, og her er det også studerende, der ansættes af Laboratoriet for Kliniske Færdigheder til at varetage den praktiske undervisning i samarbejde med lægerne på de forskellige afdelinger.

Husk at være opmærksom på SU-fribeløb, boligstøtte og skat, når du tjener penge ved siden af din SU. Foto: Arvind Balaraman

Her underviser man i en række teknikker, såsom avanceret genoplivning, a-gas, anlæggelse af venflon, lumbalpunktur, blodprøvetagning, kateterisering og meget mere.
Jobbene slås op ved behov og er meget attraktive, da de kombinerer relevante medicinske færdigheder, undervisningserfaring og god løn.
Fakultetet går desuden målrettet efter at ansætte kiropraktorstuderende til undervisning af medicinstuderende på første år i objektiv undersøgelse af bevægeapparatet.

Universitetsjobs: optagelse og tutorordning

Når nye studerende skal findes via kvote 2, skal de igennem en optagelsesprocedure over flere dage. Her er der brug for studerende blandt andet til de forskellige stande, der indgår i samtaleproceduren.
Her er der mulighed for at tjene lidt ekstra forårspenge og samtidigt udfordre sig selv personligt.
Disse stillinger slås hvert forår op i Sund & Hed og på e-learn.
Når de nye studerende er fundet og starter på studiet, skal de desuden have en faglig tutor, der hjælper dem til rette rent fagligt, øver studieteknik og er vejleder på studiestartsopgaven.
Dette job varetages også af ældre studerende, oftest fra kandidatdelen, og disse jobs slås også op med jævne mellemrum.
Der er brug for mange tutorer, så mulighederne er gode for et job, der virkelig udfordrer ens leder- og formidleregenskaber.

Jobs især til studerende på idræt og klinisk biomekanik

Som studerende på uddannelser som idræt og klinisk biomekanik har man en bred viden om den menneskelige krop, dens funktion og i særdeleshed, hvordan den reagerer under fysisk udfoldelse, stress og træning.
Dette åbner en række døre for studiejobs især indenfor sundheds- og wellnessområdet.
Mange jobs inden for fitnessbranchen besættes af netop idræts- eller kiropraktorstuderende; det kan være jobs som aerobicinstruktør, spinninginstruktør, crossfit-instruktør eller personlig træner.
Odense bugner af fitnesscentre, der helt sikkert mangler deltidsinstruktører, ligesom man kan opsøge MOUH på hospitalet, hvor der både udbydes massage og holdtimer.
Et job som massør kan være et relevant og godt studiejob, og mange kiropraktorstuderende arbejder som massører på private klinikker og i sportsforeninger.
Både i kommunalt og i privat regi er der ofte efterspørgsel efter både eventmedarbejdere, personlige trænere, genoptrænere og sundhedsvejledere; det handler om at holde øjne og øre åbne og måske sende sit CV i omløb hist og pist.
Desuden kan det altid anbefales at sondere terrænet for forskningsprojekter, hvor man som studerende kan finde ansættelse som studentermedhjælper.

Jobs særligt til studerende på psykologi

Rent faktisk er studiejobsdørene åbne for ansættelse mange steder, hvis man kommer med en sundhedsvidenskabelig baggrund.
Et job som handicaphjælper, vikar på bosteder eller på plejehjem kan sagtens søges af langt de fleste studieretninger, som for eksempel psykologi.
www.psykologjob.dk slås af og til jobs op, der er målrettet studerende på psykologiuddannelsen, og her kan man være heldig at rede sig et godt studiejob.
Flere psykologistuderende får også job i børnepsykiatrien – det kan anbefales at kontakte vikarbureauer inden for blandt andet den psykiatriske sektor og høre om muligheder for vagter på psykiatriske afdelinger i Region Syddanmark.

Sund & Hed er bladet for alle på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, som formidler information videre til alle studerende. Det kan derfor altid anbefales at bladre Sund & Hed igennem samt at tjekke vores hjemmeside sundoghed.dk, da vi modtager flere jobannoncer og trykker disse løbende i bladet og på nettet.
Desuden kan det anbefales i ny og næ at tjekke jobsiden på sdu.dk, hvor der ofte gemmer sig spændende jobs, der ikke altid slås op andre steder.

Listen over bureauer er lang, hvis man tager sig tid til at google lidt på det.
Det Danske Tvillingeregister, der er et af verdens ældste tvillingeregistre og har til huse på SDU, har af og til brug for studentermedhjælp. Man kan kontakte dem og høre, om de har brug for hjælp, eller om de eventuelt tager imod en uopfordret ansøgning; det skader aldrig.

Jobs inden for forskning

Der foregår meget forskning på både universitets- og hospitalsniveau, og disse projekter har af og til brug for medhjælpere til at gøre noget af fodarbejdet.
Det kan for eksempel være lysmikroskopisk gennemgang af frysesnit, celletælling, arbejde med forsøgsdyr eller dataindsamling og -behandling.
Disse jobs kan være relevante at søge for næsten alle studieretninger på fakultetet, lige fra medicin til folkesundhedsvidenskab og farmaci.
Et job på et forskningsprojekt kan helt sikkert åbne flere døre, hvilket, i en tid hvor forskning og networking er alfa omega, må være sød musik i de flestes øre.

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.