Home Arkiv Dansk læge går foran: Apparatfejlsmodellen forældet

Dansk læge går foran: Apparatfejlsmodellen forældet

3
Dansk læge går foran: Apparatfejlsmodellen forældet

En af de første danske, traditionelt uddannede læger, der bruger den metamedicinske forståelse, er Gitte Retbøll. Hun mener, at læger bør have øjnene åbne i arbejdet mod at forbedre sundhedstilstanden i Danmark.

Gitte Retbøll

Lizandra Pultz Nielsen
Stud. journalist, Sund & Hed

Metamedicin er udbredt i 15 lande. Indenfor den traditionelle lægeverden er udbredelsen stadig relativt spæd. Imidlertid lader det dog til, at dette nye fænomen har vakt begejstring hos nogle læger, i blandt andet i Danmark, Sverige, Tyskland og Estland, hvor nogle læger har taget uddannelsen til metamediciner og anvender den viden, de har derfra, i deres virke som læger.

Kunne spare samfundet økonomi og ressourcer
Den danske speciallæge og overlæge i børne- og ungdomspsykiatri, Gitte Retbøll, er en af dem, som mener, at der vil være store fordele for lægeverdenen ved at inddrage det metamedicinske perspektiv og især for de patienter, der har kroniske sygdomme.

Gitte Retbøll har opfattelsen af, at man med en metamedicinsk vinkel på sit lægelige arbejde formentlig vil kunne spare mange penge på dyr medicin, som ofte har ubehagelige bivirkninger, og at man i nogle tilfælde ligeledes vil kunne undgå operationer.

»Udgifterne til sundhedsvæsenet er kraftigt stigende, samtidig med at sundhedstilstanden ikke er tilstrækkeligt forbedret,« siger Gitte Retbøll.

Hun mener, at dette kan tale for at være mere åben over for, at sygdomsprocesser kan forstås anderledes, end de bliver det i dag.

»Den almindelige sygdomsforståelse er præget af den såkaldte ”apparatfejlmodel”, som jeg husker, at vi som lægestuderende i begyndelsen af 1980’erne tog meget afstand fra.«

Gitte Retbøll
Speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri Overlæge ved Børne- og ungdomspsykiatrisk Center Risskov, spædbarnsafsnittet.Uddannet i først Aalborg, senere – og mest – i Risskov.Gitte Retbøll var på grundkurset i metamedicin foråret 2009, og tog uddannelsen I 2010. Og er blevet certificeret af den internationale metamedicinorganisation.

Kræver mod blandt læger at være alternativ
Gitte Retbøll tror, at mange læger tager afstand fra andre måder at forstå sygdomsprocesser på, fordi de forekommer mindre videnskabeligt undersøgt. Hun siger, at der i tiden, vi lever i, lægges vældig meget vægt på, at behandlingsmetoder skal være evidensbaserede, og mange læger gør en stor indsats for at være godt med her.

»Det kræver en del mod som læge åbent at gå ind for måder, der går imod den gængse holdning, og man kan blive udsat for meget modstand fra kolleger.«

Hun tilføjer, at der i flere andre lande er større åbenhed blandt læger over for alternative måder at forstå og behandle sygdomme på.

Metamedicin med på job
Selvom Gitte Retbøll mener, at metamedicin kunne gavne lægeverdenen, så anvender hun ikke direkte metamedicinen i børnepsykiatrien, hvor hun arbejder. Hun anvender det dog indirekte ved i højere grad end før at forstå for eksempel børns symptomer. Den viden gavner både børnene og deres forældre.

I Estland er metamedicin en valgfri del af medicinstudiet, på universitetet i Tallinn.

Lande der har læger, der er uddannet i metamedicin:
Danmark, Sverige, Tyskland, Estland

Metamedicin er udbredt i:
Norge, Island. Finland, Storbritanien, New Zealand, Canada, Holand, Ægypten, Saudi Arabien, Indien, Japan

Nogle af Gitte Retbølls kolleger, fra personalegruppen, er åbne for den metamedicinske måde at se sygdom på, og de taler om det i forbindelse med patienternes symptomer.

Derudover bruger Gitte Retbøll det i sit arbejde, som metamediciner, hvor hun har private klienter. Hun oplever, at den metamedicinske viden kan forkorte tiden, hvor patienterne har ubehagelige symptomer, og det uden medicin.

Dyr forskning
De videnskabelige undersøgelser af alternative forståelser af sygdom og behandlingsmetoder mangler ganske vist, påpeger Gitte Retbøll, der siger, at det er, fordi det er så dyrt at forske og sværere at få støtte til forskning i alternative metoder, hvorimod det for eksempel er lettere at få forskningsmidler til forskning i metoder indenfor det etablerede system.

0 0 votes
Article Rating

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tracey Flint
Tracey Flint
11 years ago

Stærkt!
Det er også vigtigt at nogle går foran og åbner øjnene op for nye metoder ellers ville de aldrig blive testede ordentligt og så ville vi aldrig få udviklet nye (og accepterede) behandlingsmuligheder!

Dagfrid Kolås
Dagfrid Kolås
11 years ago

Kjære…så stor glede å se dette intervju med deg! Du er en flott kvinne som virkelig har forstått metamedisinen. For en glede for oss to her i Norge! Lykke til. Vi er stolt av deg! Stoor knus!

Charlotte Kure
10 years ago

Herlig læsning! Endelig en læge som tager bladet fra munden, mange tak for det.