- Reklame -

Mange medicinstuderende elsker problemer med konkrete løsninger. Hvis jeg har problem X er løsningen  Y.  Desværre er det ikke lige så nemt, hvis man har problemer med sin studieplanlægning og teknik.

Det handler nemlig om at finde ud af på hvilken måde, man selv lærer bedst.

Marie Liva Kjærgaard
Faglige vejleder, medicin, fv@health.sdu.dk

Ja, jeg ved det! Det er meget fagligvejleder-agtigt at sige »hvad synes du selv«. Ikke desto mindre bliver du nødt til at finde ud af, hvordan du bedst får stoffet ind, for at finde frem til den bedste måde at studere på. Når du skal finde din optimale studieteknik er det først og fremmest for at bestå eksamen; at komme levende ud på den anden side.

Ved at få det bedste ud af tiden når du læser, kan du minimere tiden med næsen i bogen. Så der bliver mere tid til de ting, der også gør studielivet værd at leve: filmklubben, fredagsbaren, arbejdet, sporten, skønlitteraturen, arbejdet, osv.

De faglige vejledere på Medicin finder du i Winsløwparken 17, 1. sal (ved glasdøren) og de har træffetid mandag-torsdag kl. 11.15-15.15. Du behøver ikke bestille tid. Du kan også ringe til dem på tlf: 6550 3818 eller kontakte dem per e-mail: fv@health.sdu.dk

Hvis du har problemer med studieteknikken pga. personlige problemer, studietvivl eller andet er det selvfølgelig vigtigt, du først tager hånd om dette.

Jeg er ingen ekspert i studieteknik. Men efter at have studeret medicin i snart 5 år og arbejdet som faglig vejleder i næsten 3, kan jeg give et par råd til de klassiske problemer.

Hvis du har brug for hjælp til din studieteknik, kan du altid kigge forbi faglig vejleder.  Vi er selv medicinstuderende, har vejledt mange medicinstuderende og vi kender til mange af problemerne. Vi kan hjælpe med at finde frem til, hvad der virker for dig.  Du kan også deltage i kurserne som udbydes på vejledningscentret.

I det følgende har jeg prøvet at ridse et par almindelige problemer op.

Jeg har svært ved at planlægge min tid/jeg føler aldrig, jeg har fri!

Vi ved det alle godt. Det er såre simpelt. Man skal finde en rytme. Læse når man læser. Holde fri, når man har fri. Alligevel er det så pokkers svært.

Lav en plan for hvornår du læser og hvornår du holder fri. Og så til den svære del: hold planen! Også når du er træt, sur eller solen skinner. Der er dage hvor det er dødsygt at læse, hvor motivationen er meget lille. Læs alligevel.  Jo mere effektivt du læser, des mere kan du med god samvittighed tage i fredagsbaren og få en kold øl efter en velfortjent arbejdsuge.

Lad planen være realistisk. Det er altså de færreste mennesker, der får noget ud af time nummer 13 samme dag – andet end god samvittighed.
Husk: Når du har overholdt din plan, skal du stoppe med at læse. Og holde fri. Helt fri. Hvis du liiiige skal løse de sidste opgaver, mens du sidder i sofaen med tændt tv, kommer du slet ikke til at føle, du har holdt rigtig fri.

Læs det sted hvor du får mest ud af at læse – det er ikke altid det hyggeligste sted. Muligvis er det dumt at sidde derhjemme med mulighed for overspringshandler fx opvask.  Måske bruger du timer på kaffepauser, hvis du tager på uni eller WP.

Jeg er nordisk mester i overspringshandlinger!

Vi kender dem jo alle. Overspringshandlingerne. Lige fra opvask, betaling af regninger over løbeture (eller skrive en klumme til Sund & Hed i stedet for at læse CNS?). Hvis jeg havde det perfekte råd til at slippe af med overspringshandlinger, ville det være fedt (især for mig selv).  Men forsøg at minimere dem.

Måske er håndskrevne noter og computeren samt telefonen i tasken løsningen, hvis overspringshandlingen er netsurferi og sms-skrivning? Hvis der er for mange ting derhjemme, som får dig til at springe over, er det måske en idé ikke at læse der. Hvis du, så snart du åbner bogen, straks tænker på ting du skal huske, kan det være en løsning at skrive dem ned på en blok og derefter gå tilbage til læsningen.

Jeg synes, jeg forstår pensum og kan sagtens snakke med i læsegruppen. Alligevel klarer jeg mig dårligt til eksamen. Hvorfor?

Det kan handle om, du skal blive bedre til at svare på opgaverne og rent faktisk læse eksamensopgaverne. Øv dig i at svare præcist på det, der bliver spurt til. Hvis du er dumpet eksamen og har svært ved at forstå hvorfor, kan du tit få din besvarelse gennemgået med modultovholderen. Mange får rigtig meget ud af det og er rigtig glade for det.

Det kan også handle om, at du måske nok har forstået stoffet, men ikke har øvet dig nok i at gengive det. Det er en af de helt svære omstillinger, når man kommer fra gymnasiet.  I gymnasiet skal man vide en masse og kende til, hvor man finder de eksakte informationer. På medicinstudiet skal du aktivt kunne gengive en masse stof – uden hjælpemidler. Det er ikke nok at forstå – du skal også huske! Måske bærer møderne i læsegruppen meget præg af at tale en masse stof igennem, men knap så meget om reelt at kunne gengive stoffet aktivt.

Løsningen kunne være at være bedre til at quizze og øve sig i at kunne gengive pensum  uden hjælp fra noter eller andre medlemmer af din læsegruppe. I starten virker det uoverskueligt at man skal gentage selv små ting mange, mange, mange gange. Men det bliver bedre. (Og ja, så er der altid en eller anden person på dit semester, der blot skal kaste et blik på siden om plexus brachialis og derefter kan huske alle grene og segmenter i al evighed. Men langt de fleste har det som dig – der skal mange, mange gentagelser til).

Jeg har svært ved at sortere i det jeg læser. Jeg understreger det hele og tager for mange noter

Detaljer er vigtige, men måske drukner du i detaljer og mister overblikket; du læser dine notater og finder du ud af de nærmest er en tro kopi at teksten i lærebogen. I begyndelse er det rigtig svært at vide hvilken detalje som er vigtig og hvilke som ikke er. Det er som regel noget man lærer efter de første par moduler.

Måske kan det hjælpe dig at notere vigtige pointer ned fra undervisningen, læse særligt grundigt på det og så læse lidt lettere hen over resten. Det kan også være det er en løsning at skifte til en mindre detaljeret lærebog og så leve med, der er detaljer som du må undvære for at vinde overblikket.

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.