
Den akut syge patient kan være en stor udfordring på både medicinske og kirurgiske afdelinger. Til begge patientkategorier har FADL’s Forlag en hjælper, man kan putte i kittellommen.
Marius Kløvgaard
Chefredaktør, Sund & Hed, marius@sundoghed.dk
Ambulancen er på vej med en svært syg patient, og som ny i akutmodtagelsen skal du gøre dig klar til at tage imod.
Det med, at du er ny – eller måske endda blot medicinstuderende i et klinikophold – gør, at rutinerne endnu ikke rigtig har slået rod.
Det er derfor rart at have en hjælper lige ved hånden, så du kan klæde dig lidt på inden patienten dukker op.
Og sådanne hjælpere til mødet med de akutte tilstande er FADL’s Forlag klar til at tilbyde. Endda i et format som passer i kitlens lommer og i en tykkelse, som gør det muligt at bevæge sig rundt med kitlen på.
Kittelbogen Akutte Medicinske Tilstande er efterhånden kommet i en 9. udgave. Så den har en del viden med sig i bagagen.
Bogen er logisk bygget op med en kort introduktion til arbejdet med akutte medicinske patienter, hvorefter de akutte medicinske tilstande inden for de enkelte organsystemer eller sygdomsgrupper gennemgås.
Små ikoner på siderne gør det nemt at finde lige netop det afsnit, man søger, når man med tommelfingeren febrilske bladre bogen igennem.
Nina Skavlan Godtfredsen, Christina Rostrup Kruuse, Mads Engelmann, Andreas Munk Petersen og Tina Vilsbøll
ISBN: 978-87-7749-598-4
9. udgave, 1. oplag, 2011, FADL’s Forlag, 344 sider, 299,99 kroner
I de enkelte afsnit gennemgås som sagt de akutte sygdomstilstande. Alle er de bygget op efter samme skabelon og indeholder således en beskrivelse af symptomer, differentialdiagnoser, hvilke undersøgelser, der skal laves, behandlingen samt forløbet og mulige komplikationer.
Den stringente opbygning gør det nemt at bruge bogen, og selve indholdet med tekst, figurer og billeder klæder én fint på til at modtage den akutte medicinske patient.
I forhold til den forrige udgave er Akutte Medicinske Tilstande desuden blevet opdateret med hensyn til de nye retningslinjer for avanceret genoplivning, hvor der ikke længere gives atropin ved asystoli eller pulsløs elektrisk aktivitet.
Som en broder til kittelbogen om de akutte medicinske tilstande har FADL’s Forlag nu også sendt bogen Akutte Kirurgiske Tilstande på gaden.
Kittelbogen er stort set bygget op lige som sin søster, men bruger dog flere sider på overordnede emner som radiologi, endoskopiske undersøgelser samt væske- og smertebehandling inden de enkelte akutte tilstande gennemgås – igen inddelt efter organområder.
Hver tilstand beskrives med hensyn til definition og beskrivelse, årsager, anamnese, kliniske fund, udredning, differentialdiagnoser, håndtering og behandling. Ikke mindst beskrivelsen af håndtering af den akutte patient, hvor der blandt andet står beskrevet, hvilke undersøgelser man skal huske at ordinere til dagen efter, er en god håndsrækning til nybegynderen inden for kirurgiens akutte sygdomme.
Morten Laksafoss Lauritsen
ISBN: 978-87-7749-536-6
1. udgave, 1. oplag, 2010, FADL’s Forlag, 272 sider, 350,00 kroner
Akutte Kirurgiske Tilstande indeholder dog ikke beskrivelser af ortopædkirurgiske skader. Så er man sendt i skadestuen for at tage imod sådanne, behøver man ikke putte bogen i kittellommen.
Begge bøger om akutte tilstande – henholdsvis kirurgiske og medicinske – er yderst brugbare og en rar hjælper at have med i lommen og dermed lige ved hånden.