- Reklame -

specialepen-w120.jpgLungemedicin er et af de tunge intern medicinske specialer, men har alligevel problemer med rekruttering. Det skyldes, at de yngre læger stræber efter et liv, hvor de kan udleve drømmen om både børn og karriere, mener Ingrid Titlestad, der er overlæge på lungemedicinsk afdeling på OUH

Astma, akut respirationsinsufficiens og KOL er nok de hyppigste associationer, når man præsenterer en medicinstuderende for specialet lungemedicin. Ingrid Titlestad er overlæge på Lungemedicinsk afdeling J og forstår godt, at studerende og yngre læger kan have svært ved at se det fantastiske ved specialet.
»Jeg prøvede selv lidt forskelligt, inden jeg bestemte mig for lungemedicinen,« fortæller Titlestad og fortsætter:
»Jeg prøvede først kirurgi – jeg var glad for det i turnus. Men det gik op for mig, at fællesnævneren for alle kirurgerne dengang var, at de havde forsket.«
Ingrid Titlestad følte sig tirret og valgte at afbryde sin turnus for at skrive en ph.d. på fuld tid:
»Da jeg var færdiguddannet havde jeg tre små børn og havde derfor ikke tid til at lave så meget ekstraarbejde i min fritid. Jeg blev meget glad for forskning i forbindelse med min ph.d. og vidste, at ligegyldigt hvilket speciale jeg fik, skulle forskning være en del af det.«

Begrebet KOL
Efter sit ph.d.-projekt fuldførte Ingrid Titlestad sin turnus og udelukkede almen praksis. Og efter introduktionsstillinger på et par brede medicinske afdelinger, blev hendes interesse for medicin bekræftet. Men hvorfor lige lungemedicin?
»Jeg var ansat i lungemedicinsk regi på den store medicinske afdeling i Odense og nogenlunde samtidig blev der publiceret en række store KOL-studier,« fortæller Ingrid Titlestad.
»KOL eksisterede ikke som begreb, da jeg blev færdig som læge i 1992. Det interesserede mig: hvordan lever man med en kronisk sygdom, og hvad er svarene på alt det, som vi ikke ved? Jeg blev nødt til at arbejde med det.«
Derefter gik det slag i slag og i januar 2008 blev Ingrid Titlestad overlæge på Lungemedicinsk afdeling i Odense.

Dystert speciale
Den dag i dag er det KOL, der er Ingrid Titlestads store interesse, men hun kan godt forstå, at de kroniske KOL-patienter kan synes triste at arbejde med:
»Nogle mennesker kan ikke lide at arbejde med kronikere – og sammen med lungecancerne har vi en stor patientgruppe, der har en meget dårlig prognose. Der er rigtigt mange, der dør. Jeg sammenligner tit med det nefrologiske speciale, som har mulighed med dialyse, hvis deres patienter får organsvigt. Hvis vores lungepatienter får lungesvigt, er det uforeneligt med liv,« fortæller Ingrid Titlestad og nævner, at når man påtænker lungemedicin som speciale, kan det være en fordel at gøre sig sit forhold til døden klart.
»Nogle betragter lungemedicin som et dystert speciale,« konstaterer Ingrid Titlestad, men mener selv, at man skal vende det til en fordel:
»Det er jo netop deri udfordringen ligger: Hvad kan man gøre? Hvordan kan man hjælpe dem?«
Mange læger, ingen lungemedicinere
Hvis man ønsker at specialisere sig inden for lungemedicin, er chancerne for at få en uddannelsesstilling for øjeblikket ret store. Hvor de intern medicinske specialer tidligere var meget eftertragtede, så kæmper mange specialer nu med store rekrutteringsproblemer:
»Det går ikke så godt med at besætte uddannelsesstillingerne. Vi uddanner jo rigtigt mange, så statistisk passer det ikke helt sammen. Jeg ved faktisk ikke helt, hvor de bliver af,« siger Ingrid Titlestad. Hun peger på, at den nye generation har andre forventninger både til sig selv og til systemet:
»Problemet i Danmark er, at vi vil det hele, har mange roller og er meget ambitiøse: karriere, rejser og ikke mindst kunne tage sig af sine børn.«

Øget forskning skal hjælpe
Ingrid Titlestad bekræfter, at lungemedicinen skal oppe sig for at tiltrække flere – og det ser hun gerne ske via øget forskningsaktivitet, hvor man kan fange de unges interesse tidligt:
»Vi har ikke rigtig tradition for forskning – og vi arbejder kraftigt i fællesskab på at give afdelingen et løft. Jeg håber at tiltrække yngre studerende og yngre læger.«
Desuden prøver Ingrid Titlestad selvfølgelig at være engageret i sin undervisning og er glad for de studerende, der kommer forbi afdelingen.
»Vi lader de studerende gå ind på lige fod med vores basis- og turnuslæger, og de får deres egne patienter – de giver gode evalueringer for dette.«
Og så er vagterne på lungemedicinsk afdeling ikke så hårde – og det er i øvrigt også relativt nyt at en speciallæge i lungemedicin kan kontaktes døgnet rundt:
»Generelt er der ikke så meget vi kan gøre, som har stor prognostisk værdi akut. Vi har ikke det samme tidspres som fx neurologer og kardiologer med revaskularisering. Vi har NIV (non-invasiv-ventilation) i afdelingen, som selv “yngste mand” kan ordinere, og ved tvivl er speciallægen tilgængelig. Vi kan oftest undværes om natten,« fortæller Ingrid Titlestad.

specialepen-w300.jpgNoget for alle
Ingrid Titlestad mener desuden, at den generelle opfattelse af lungemedicin måske ikke helt stemmer overens med virkeligheden. Det skyldes ikke mindst, at historien har dømt specialet hårdt:
»Tidligere tænkte mange: Lungemedicin – det er jo bare tuberkulose. Senere er tuberkulose blevet erstattet af KOL – og “det kan man jo alligevel ikke gøre noget ved.”«
Det er trist, mener Ingrid Titlestad, for specialet indeholder også meget mere end de kroniske patienter – der er noget for alle læger uanset temperament:
»Det gode ved specialet er, at man kan få lov til at beskæftige sig både med det kroniske og det akutte. Hvis man er handlingsorienteret, kan man blive tilfredsstillet, og hvis man har en minikirurg i maven, udfører vi også invasive procedurer som bronkoskopi og pleuracentese.«

Ingrid er ikke i tvivl om, at lungemedicin til fulde vil leve op til mange lægers forventninger. Alligevel tøver hun en lille smule, da hun skal besvare spørgsmålet, om hun ville vælge noget andet i dag:
»Så skulle det være fuldtidsforskning, men der ville jeg nok savne patienterne. Nej, jeg er faktisk ganske tilfreds.«

Tekst af Anne Marie Jelsig
Sund & Hed

Vi er altid glade for at høre vores læseres mening. Du kan skrive din kommentar herunder.